ГоловнаПолітика

Стали відомі підсумки засідання Контактної групи щодо Донбасу

Серед конкретних результатів - домовленість про погашення частини боргу за воду.

Стали відомі підсумки засідання Контактної групи щодо Донбасу
"Президент отель" в центре Минска
Фото: МИД Беларуси / Twitter

Під час засідання Тристоронньої контактної групи щодо врегулювання ситуації на Донбасі в середу Україна знову наполягала на тому, що питання безпеки є ключовим для вирішення всіх інших складових Мінських угод.

Про це повідомила прес-секретар представника України Леоніда Кучми Дарина Оліфер на своїй сторінці в фейсбуці.

Українська сторона зажадала встановлення міцного перемир'я, припинення порушень з боку ОРДЛО взятих на себе зобов'язань в рамках Мінських угод; виведення важких озброєнь і російських військових формувань з території України.

"Відновлення інфраструктури, масштабне розмінування, врегулювання політичних питань, - всі ці, а також низку інших питань можна імплементувати лише в умовах повного і стійкого припинення вогню», - зазначила Оліфер.

Окремо українська сторона в черговий раз висловила стривоженість наростаючою агресією стосовно співробітників СММ ОБСЄ, яка має місце на непідконтрольній Україні частині Донбасу, раніше один з таких випадків насильства привів до загибелі співробітника місії.

"Спостерігачі ОБСЄ повинні отримати безперешкодний доступ до всієї території України, включаючи українсько-російський кордон. Для подальшого врегулювання питання контролю над кордоном необхідне створення спеціальної робочої підгрупи щодо кордону. Більш того: в ОРДЛО повинні відмовитися від рейдерського захоплення українських і європейських підприємств, як державних, так і приватних, а також від встановлення т.зв. «кордону» і рублевої зони на території ОРДЛО. Також ми вимагаємо скасування указу президента Росії про визнання псевдокументів ОРДЛО", - передала позицію України Оліфер.

Для якнайшвидшого звільнення заручників у гуманітарній підгрупі детально обговорили підсумки верифікації. В роботі підгрупи взяла участь уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська. Про прогрес в питанні обміну полоненими Оліфер не повідомила.

Також зазначається, що Міжнародний Комітет Червоного Хреста представив пропозиції щодо реконструкції моста в Станиці Луганській, які українська сторона підтримала.

У рамках економічної підгрупи вдалося домовитися про погашення частини заборгованості за спожиту в ОРЛО воду. Незважаючи на великий борг, Попаснянський водоканал продовжує постачати воду на непідконтрольну Україні частину Луганської області.

Нагадаємо, попереднє засідання ТКГ відбулося 24 травня. Сепаратисти висунули нові умови для обміну полоненими, Україна визнала їх неприйнятними.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram