ГоловнаПолітика

Кіт Ватник, тьола Няша і жаба Гадюка

За повідомленням російських ЗМІ, в окупованому Криму зараз обирають туристичний символ півострова — і найбільше до душі місцевим мешканцям припав запропонований кримським письменником Сергієм Юхіним кіт Ватник. Гадаємо, навіть таким промовистим тотемом кримчанам обмежуватися не слід, і пропонуємо низку не гірших варіантів.

Ідея обрати звірятко-талісман охопила Крим кілька днів тому, коли міністр курортів і туризму окупованої республіки Сергій Стрєльбицький на презентації сувенірного магазину в Симферополі запропонував двом майстриням придумати іграшку-сувенір для обов'язкового вручення гостям півострова. Майстрині довго не думали й одразу запропонували міністрові вже пошитий варіант — червонокнижну кам'яну куницю на ім'я Кримніца.

Фото: c-inform.info

Одначе такий талісман не сподобався кримчанам, які в соцмережах жорстко розкритикували куницю за її “злодійкуватість” (ніби адепти русского міра в такій рисі колись бачили щось погане). На заміну куниці одразу посипалися нові варіанти — бджола Марта (на честь березневого референдуму 2014 року), яструб, дельфін, жужелиця, сколопендра... Але приз кримських симпатій безальтернативно здобув кіт Ватник, запропонований письменником Сергієм Юхіним. Точніше, не кіт, а саме “кот” — оскільки, за ідеєю автора, символом “Русской вєсни” став “кот, благодарящій вєжлівих людєй за то, что он больше нє “кіт”. А Ватник — тому що “ми тут всі поголовно ватники, зокрема і коти”, як зізнається Юхін.

Щодо символа Русской вєсни — вочевидь, мається на увазі легендарний кримський пам'ятник 2016 року, на якому “вєжлівий” зоофіл у бойовому спорядженні армії РФ натягує вловленого кота на свою імперську хотєлку. Якщо в цьому дивному акті кримські письменники вбачають форму подяки російськомовного кота Кремлю за порятунок від наглої українізації — що ж, на здоров'я, савєт да любовь, як у Московії кажуть. Але проблема з іменем потенційного символа Криму — в тому, що Кіт-Ватник (точніше, Кот — саме так, як у проекті Юхіна) вже й так існує! Юрій Кот може ж і в суд подати за використання торгової марки без дозволу!

Фото: minibah.ru

Тому, щоби не наражати кримських любителів символізму на позови екс-ведучого київського Антимайдану, пропонуємо низку не менш промовистих і мімімішних талісманів для анексованого кримського туризму:

Тьолочка Няша — мімімішна, хоча й тупа корівка з вологим поглядом та прокурорськими погонами. Вим'я корівки щороку 9 травня мироточить слізками Ніколая Второго.

Краб Владімір Владіміровіч — ввічливе божественне ракоподібне, чия невтомна праця на галерах забезпечує добробут, мир і стабільність мешканцям кримського півострова.

Гоблін Сірьожа — казкова істота з темним минулим та широкими повноваженнями. З'являється нізвідки за покликом краба Владіміра Владіміровіча. Вміє віджимати у власників кіоски з шаурмою, санаторії та автономні республіки.

Каменюка Галька — камінь з неба, неодмінний чинник комфортного відпочинку Південного узбережжя Криму. Гостра, розпечена й неминуча.

Скунс Біляш — гастрономічний талісман кримських курортів, кулінарний шедевр із відомим ароматом та невідомим походженням.

Бацила Настя — найкраща подруга скунса Біляша, швидка й невтомна.

Фото: macos.livejournal.com

Виноматеріал Шмурдяк — чорний доктор Кримського узбережжя, який дозволяє кримчанам забути про ароматного Біляша та швидку Настю.

Жаба Гадюка — символ одвічної дружби та любові болотної Москви та степового Криму. Душить, якщо пригріти її за пазухою.

Собака Свино — бездомна й безтурботна тваринка, яка лиже чобіт свого вічно п'яного господаря навіть тоді, коли цей чобіт лупцює її по ребрах.

Динозаврик Турист — вимерла тварина, що колись водилася майже по всьому Кримському півострову. Грошовитий, але невибагливий.

Пором Харон — міфічне судно, яке переправляє мертві душі вимерлих динозавриків через Керченську протоку.

Дракон Безвіз — кровожерна українська потвора, від якої кримчан, а також їхніх котів, собак, куниць, білок, жаб і скунсів урятували Сірьожа, Няша та Владімір Владіміровіч.

Юрко КосминаЮрко Космина, політичний оглядач LB.ua
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram