ГоловнаПолітика

Шабунін заявив про особисту відповідальність Порошенка за нових членів Верховного Суду

"Остаточний підпис під призначенням цих людей - Романюка, Вовка і компанії - ставитиме Президент, який автор цієї реформи".

Шабунін заявив про особисту відповідальність Порошенка за нових членів Верховного Суду
Виталий Шабунин
Фото: Макс Требухов

Голова правління Центру протидії корупції, член ради Реанімаційне Пакету Реформ Віталій Шабунін заявив про особисту відповідальність президента Петра Порошенка за процес відбору нових суддів Верховного Суду.

Про це він сказав на круглому столі, організованому в рамках інформаційного партнерства Інституту Горшеніна і Реанімаційного Пакету Реформ.

Шабунін наголосив, що Вища кваліфікаційна комісія суддів, яка проводить конкурс, може пропустити деяких одіозних, на його думку, кандидатів. Серед них - нинішній голова Верховного Суду Ярослав Романюк, голова Окружного адмінсуду Києва Павло Вовк.

"Остаточний підпис під призначенням цих людей - Романюка, Вовка і компанії - ставитиме Президент, який автор цієї реформи. В інтересах Президента зараз позбутися цих проблем, а не потім їх підписати. Тому що він потім буде нести особисту відповідальність. Не тільки політичну, а й безпосередню за призначення цих суддів", - заявив Шабунін.

Нагадаємо, конкурс у Верховний Суд складається з декількох етапів: тестування, практичне завдання, психологічний тест, перевірка суддівського досьє. Проводить конкурс Вища кваліфікаційна комісія суддів. Переможців конкурсу, згідно із законодавством, вона повинна рекомендувати призначити на посади суддів Верховного Суду Вищій раді правосуддя. А та, своєю чергою, направляє відповідні подання на призначення Президентові. Роль голови держави в цьому процесі символічна. Він повинен тільки підписати укази про призначення суддів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram