ГоловнаПолітика

Експерти обговорять проміжні підсумки конкурсу у Верховний Суд

Чи зміниться якісно ВС?

Експерти обговорять проміжні підсумки конкурсу у Верховний Суд

31 травня 2017 о 13:00 в рамках інформаційного партнерства Інституту Горшеніна та Реанімаційного Пакету Реформ при підтримці сайту LB.ua  відбудеться круглий стіл: «(Не)доброчесний новий Верховний Суд: що показав конкурс і як діяти далі?».

Захід відбудеться у прес-центрі Інституту Горшеніна (м. Київ, вул. Мала Житомирська, 18б).

26 травня завершилися співбесіди на посади суддів нового Верховного Суду. Під час співбесід Вища кваліфікаційна комісія суддів (ВККС) відсіяла лише 20% кандидатів, щодо яких Громадська рада доброчесності дала негативний висновок.

Наступний етап конкурсу - пленарні засідання ВККС, на яких буде прийматися рішення щодо подолання решти негативних висновків громадськості. Для подолання негативного висновку мають проголосувати дві третини членів ВККС. Громадськість вимагала прозорого голосування, але Вища кваліфікаційна комісія суддів вже прийняла рішення голосувати анонімно і за зачиненими дверима.

 Таким чином висновки Громадської ради доброчесності фактично не матимуть серйозної сили у конкурсі, а громадський механізм недопуску негідників у судову систему, обіцяний владою, нівелюється. Врятувати ситуацію Комісія може, відкривши поіменні результати голосування на пленарному засіданні, а також завчасно оприлюднивши рейтинг усіх кандидатів.

Які кандидати з сумнівною репутацією претендують на посаду судді нового Верховного Суду і хто прийматиме рішення про їх допуск до посад? Як і коли будуть приймати ключові кадрові рішення щодо формування нового Верховного Суду і чи забезпечать вони якісні зміни? Що заважає ВККС дослухатися до висновків громадськості про недоброчесність кандидатів й чому фінальне рішення буде прийматися анонімно і за закритими дверима? Відповіді на ці та інші питання журналісти отримають під час круглого столу: «(Не)доброчесний новий Верховний Суд: що показав конкурс і як діяти далі?».

 Спікери:

  • Павло Петренко, міністр юстиції Україн
  • Єгор Соболєв, голова Комітету ВР з питань запобігання і протидії корупції.
  • Михайло Жернаков, член Громадської ради доброчесності, головний експерт групи Судова реформа, член Ради РПР
  • Тарас Шевченко, директор Центру демократії та верховенства права, співзасновник руху ЧЕСНО;
  • Віталій Шабунін, голова правління Центру протидії корупції, член Ради РПР.

Модератор Ірина Соломко, керівник комунікаційного напрямку Реанімаційного Пакету Реформ.

Захід буде транслюватися наживо на сторінці РПР у Facebook, а також LB.ua.

Додаткова інформація та акредитація за телефоном: Інна Неродик, 096 119 73 37.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram