ГоловнаПолітика

Засудженого довічно українця відразу після складної операції етапували з Криму до РФ

Дружина Лугіна припускає, що його вивезли в Краснодарський край, а звідти етапують в Мордовську колонію.

Засудженого довічно українця відразу після складної операції етапували з Криму до РФ
Фото: humanrights.org.ua

Засудженого до довічного ув'язнення громадянина України Андрія Лугіна, який перерізав собі вени на знак протесту проти свого повторного переміщення на територію Мордовії в РФ і відсутність належного медичного лікування, етапували з окупованого Криму, ймовірно, в Росію.

Про це з посиланням на дружину ув'язненого Ірину Лугіну повідомляє Кримська правозахисна група.

"За інформацією Ірини Лугіної, її чоловіка вивезли з Криму в Росію без медичного супроводу, не знявши операційних швів. Після того, як Андрій Лугін спробував вчинити самогубство, перерізавши собі горло, його прооперували в Сімферопольській міській лікарні № 6", - йдеться в повідомленні.

Згідно з повідомленням, у лікарні він перебував з 26 квітня по 2 травня.

Після цього його виписали з лікарні і направили в медсанчастину Сімферопольського СІЗО для подальшого спостереження медиками. Про це йдеться в епікризі, наданому дружиною Лугіна. У медичному висновку також сказано, що 5 травня Лугіну мали знімати шви. Однак, за твердженням Ірини Лугіної, вже 3 травня її чоловіка вивезли в РФ без медичного супроводу, не знявши йому швів.

Офіційно Ірині не повідомили, де перебуває її чоловік. Лугіна припускає, що Андрія вивезли в Краснодарський край, а звідти етапують у Мордовську колонію.

Нагадаємо, Лугін відмовляється визнавати себе громадянином Росії і вимагає негайно вирішити питання його передачі на материкову Україну.

У 90-ті роки минулого століття Андрій Лугін був депутатом Керченської міськради. Українські правоохоронці затримали його в 2005 році за звинуваченням в умисному вбивстві (стаття 105 Кримінального кодексу України) та участь у бандитському угрупуванні Андрія Лаптєва, яке діяло в Керчі з 1994-го по 2005 роки.

У 2010 році суд визнав Лугіна винним, його провину підтвердила і апеляційна інстанція. У підсумку Лугіна засудили до довічного ув'язнення. Вирок набув чинності в 2012 році, але до розгляду в касаційній інстанції справа не дійшла - сталася анексія Криму. Засуджений провини не визнає. Його адвокат стверджує, що вирок дуже суворий і був застосований до нього необґрунтовано.

У 2010 році членами керченського злочинного угруповання Лаптєва визнали ще 14 людей. Андрія Лугіна слідство назвало одним з найближчих соратників ватажка банди. Довічне ув'язнення разом з ним присудили ще одному учаснику угруповання - Юрію Михайлову. Іншим 13 фігурантам справи присудили від 8 до 15 років позбавлення волі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram