ГоловнаПолітика

Інститут нацпам'яті перерахував зруйновані в Польщі українські пам'ятники

Польща попереду з рахунком 15:4.

Протягом останніх трьох років у Польщі були зруйновані або осквернені 15 українських пам'ятників, а в Україні - чотири польські. Україна зруйновані пам'ятники відновила власним коштом, Польща - ні, стверджує Український інститут національної пам'яті.

На сайті Інституту викладено карту руйнувань в Україні та Польщі.

При цьому у зв'язку з резонансним демонтажем пам'ятника воїнам УПА на кладовищі в Грушовичах поблизу Перемишля Інститут нацпам'яті зазначає, що цей монумент зазнавав нападів п'ять разів. Тричі його розмальовували, згодом пошкодили, а востаннє - зруйнували. Щоразу меморіальний знак відновлювала українська громада.

"Усього з 15 українських пам'ятників три було знищено, пошкоджено п'ять і сім розмальовано. Польська сторона не відновлює пам'ятні знаки українців, які зазнали нападів. Ці акти вандалізму залишаються без розгляду польськими правоохоронними органами", - зазначили в Інституті нацпам'яті.

Нагадаємо, після руйнування пам'ятника в Грушовичах Український інститут національної пам'яті призупинив процес легалізації польських меморіальних об'єктів на території України. Таких польських місць пам'яті в Україні мінімум 105.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram