ГоловнаПолітика

Потрібна всеосяжна концепція стримування Росії і її імперських амбіцій, - дипломат Лубківський

Путін не відмовиться від своїх планів, якщо міжнародна спільнота не чинитиме на нього подальшого сильного тиску, вважає дипломат.

Потрібна всеосяжна концепція стримування Росії і її імперських амбіцій, - дипломат Лубківський
Фото: nfront.org.ua

«Росія не збирається змінювати свою стратегічну мету контролювати Україну і буде рухатися далі - щоб отримати контроль над Східною Європою і далеко за її межами. Якщо ми дійсно прагнемо гарантувати нашу загальну безпеку, ми повинні розробити всеосяжну та довгострокову концепцію стримування агресії з боку Росії і її імперських амбіцій», - підкреслив дипломатичний радник Арсенія Яценюка, заступник міністра закордонних справ України (2014 року) Данило Лубківський під час ювілейного 10-го Київського безпекового форуму, який проходить за ініціативою лідера партії «Народний фронт» Арсенія Яценюка, засновника Фонду «Відкрий Україну» 6-7 квітня в Києві.

«Ми повинні розуміти, що Росія завела Мінський процес у глухий кут, адже його реалізація ніколи не була метою Кремля. З боку Путіна він розглядався лише для того, щоб стати механізмом, як підірвати Україну і Європу. Лідерство канцлера Меркель успішно допомогло використовувати потенціал Мінського процесу для припинення вогню. Але тепер, залишаючись відданими миротворчому змісту Мінських угод, не плекаємо жодних ілюзій, що президент Путін відступить - чи то у 2017 році, чи під час його реваншистської президентської кампанії 2018 року, - якщо міжнародна спільнота не чинитиме на нього подальшого сильного тиску», - підкреслив він.

Дипломатичний радник Арсенія Яценюка наголосив на неприпустимості закулісних домовленостей з Росією: «Стратегічна рівновага має ґрунтуватися на фундаментальних міжнародних цінностях і відновленні почуття мудрості і впевненості. Необхідне лідерство, що передбачає моральну і політичну силу, зрілість і креативність».

Майбутнє України, підкреслив він, повністю залежить від ініціативного і творчого шляху зміцнення міжнародної та регіональної солідарності: «Поруч з Нормандським форматом і керівними органами колективної безпеки ми повинні формувати якомога більше міжнародних ініціатив - так швидко, як це можливо».

У цьому сенсі друга зустріч прем'єр-міністрів балтійських країн і України, яка відбулася сьогодні в рамках Київського безпекового форуму, є, за його словами, «прекрасним прикладом солідарності, але також моделлю інтелектуального підходу до регіональної співпраці». Данило Лубківський відзначив зусилля Арсенія Яценюка, з ініціативи якого цей формат був заснований в Ризі під час його перебування на посаді голови уряду у 2015 році.

Він також підкреслив, що Європейський план для України, оголошений сьогодні колишнім прем'єр-міністром Литви Андрюсом Кубілюсом, є великою подією, що демонструє: «Бачення Об'єднаної Європи включає Україну та наш регіон».

«Україна не може говорити тільки за себе. Ми повинні - і це обов'язково - говорити за всіх наших партнерів, узятих у заручники Росією», - сказав Данило Лубківський.

Європейський план для України, зазначив він, представлений майже одночасно з рішенням Європейського парламенту про введення безвізового режиму для України, - «це реальне досягнення наших активістів, колишніх і нинішнього урядів України і нашого народу».

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram