ГоловнаПолітика

У Порошенка привітали ухвалення закону про КС у першому читанні

Адміністрація президента хоче, щоб закон затвердили якнайшвидше.

У Порошенка привітали ухвалення закону про КС у першому читанні
Алексей Филатов
Фото: Макс Требухов

У четвер Верховна Рада 239 голосами "за" підтримала проект закону "Про Конституційний Суд України" в першому читанні.

Законопроект був розроблений Радою з питань судової реформи при президенті і внесений до парламенту народними депутатами - членами Ради.

Заступник голови Адміністрації Президента і координатор Ради з питань судової реформи Олексій Філатов назвав результати голосування "ще одним кроком до реформування Конституційного Суду відповідно до потреб українського суспільства та положеннями Основного закону, які набули чинності восени минулого року".

"Сподіваємося, що його проголосують у другому читанні в максимально короткі терміни", - наводяться на сайті президента слова Філатова.

Проект закону "Про Конституційний Суду України" імплементує зміни до Конституції щодо правосуддя, які набули чинності 30 вересня 2016 року, щодо порядку організації та діяльності КСУ, статусу суддів Конституційного Суду, встановлює норми, що стосуються підстав і порядку звернення до Суду, процедури розгляду справ та виконання рішень Суду, а також інституту конституційної скарги - нового додаткового механізму захисту прав і свобод людини.

Законопроект вводить конкурсний порядок відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду, яким передбачено, що Президент, Верховна Рада, з'їзд суддів будуть формувати конкурсні комісії, члени яких повинні бути юристами з визнаним рівнем компетенції. Кожна конкурсна комісія за результатами аналізу інформації щодо кандидатів і проведення співбесід буде надавати рекомендації суб'єкту призначення.

Конституційний Суд діятиме в складі колегій, Сенатів або Великої палати. В рамках колегій буде вирішуватися питання про відкриття конституційного провадження. Сенати розглядатимуть питання щодо індивідуальної конституційної скарги особи.

Велика палата в повному складі суддів КСУ буде вирішувати питання про конституційність законів України, актів Верховної Ради, Президента, Кабміну; офіційного тлумачення Конституції; конституційності законів (їх окремих положень) за конституційними скаргами фізичних і юридичних осіб у разі відмови Сенату від розгляду справи на користь Великої палати; вирішувати процесуальні питання, що виникають під час конституційного провадження.

Законопроектом врегульовано порядок подання та розгляду конституційних скарг. Так, передбачено, що подати конституційну скаргу зможе фізична або юридична особа за умови, що остаточне судове рішення у його справі набуло чинності після 1 жовтня 2016 року і з дня набуття ним чинності минуло не більш ніж три місяці, а також були використані всі національні засоби юридичного захисту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram