ГоловнаПолітика

Експерт: громадськість повинна мати право вето на призначення судді

"На жаль, у законі про судоустрій і статус суддів вимогу про право вето не було враховано".

Експерт: громадськість повинна мати право вето на призначення судді
Роман Куйбида
Фото: Макс Требухов

Громадськість повинна мати право вето на призначення непорядного кандидата на посаду судді. Якщо його не було прописано в законопроекті про судоустрій, його потрібно включити в законопроект про Вищу раду правосуддя.

Про це під час круглого столу, організованого Інститутом Горшеніна і РПР, сказав Роман Куйбіда, заступник голови правління Центру політико-правових реформ, головний експерт Реанімаційного пакета реформ.

"На жаль, у законі про судоустрій і статус суддів вимогу про право вето не було враховано. І з'являється великий ризик того, що в разі рішення просунути того чи іншого кандидата, незважаючи на негативний висновок ГРД, члени Вищої кваліфікаційної комісії можуть поставити достатні бали, щоб визнати кандидата рекомендованим для призначення на посаду. Механізм права вето можна реалізувати, якщо його закріпити на рівні Вищої ради правосуддя. Вона буде вносити подання за результатами оцінювання на призначення кандидата. Якщо передбачити підвищену кількість голосів, необхідну для внесення кандидата Вищою радою правосуддя, можна буде реалізувати ідею громадського контролю", - вважає він.

Право вето, згідно з уявленнями експерта, повинна мати Громадська рада доброчесності (ГРД), створена в листопаді 2016 року в складі 20 членів з числа юристів, учених, правозахисників, журналістів. До їхніх завдань входить складання досьє на суддів.

"Це інструмент, за допомогою якого суспільство може покласти в суддівське досьє результати журналістських розслідувань, результати перевірок електронних декларацій і т.д. На сьогодні суддівське досьє формується винятково державними органами. Тобто Вища кваліфікаційна комісія, коли проводить оцінювання, каже, що приймає рішення на підставі тієї інформації, яка є. Відповідно, багато суддів, які не повинні були б пройти кваліфікаційне оцінювання, його проходять", - пояснив Куйбіда.

Тому він вважає за необхідне створення такого механізму, який дозволить ГРД блокувати або хоча б ускладнити призначення суддів, які отримали негативну рекомендацію від громадськості.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram