ГоловнаПолітика

Ставнійчук не вважає звіт прокурора МКС великою перемогою для України

Вона виступає за повну ратифікацію Римського статуту.

Ставнійчук не вважає звіт прокурора МКС великою перемогою для України
Марина Ставнийчук
Фото: Макс Требухов

Колишній член Венеціанської комісії Марина Ставнійчук не вважає звіт прокурора Міжнародного кримінального суду у справі "Ситуація в Україні" великою перемогою.

Під час круглого столу в Інституті Горшеніна вона пояснила: оскільки Україна не ратифікувала Римський статут, існують певні юридичні перешкоди для притягнення винних осіб до відповідальності в МКС.

"На сьогодні ми двічі звернулися в порядку процедури ad hoc Римського статуту, і МКС прийняв до розгляду декларації Верховної Ради України за цими злочинами. Але є процесуальні обмеження, які пов'язані насамперед із тим, що відсутні певні механізми. Тобто, якщо буде порушено питання видачі деяких осіб, відразу виникне можливість непередачі або оскарження процедур", - сказала Ставнійчук.

"Наше кримінальне законодавство не приведено у відповідність з Римським статутом. Тобто в нас немає великої перемоги в цьому питанні. Для України доцільніше без будь-якої політики з юридичного погляду під час внесення змін до Конституції викласти положення 124 статті таким чином, щоб вона відразу відкривала можливість приєднання до Римського статуту. [Зараз] ця стаття викладена так, що не надає можливості для повноцінного приєднання. Тому в нас є деякі складнощі у зв'язку зі зверненням України в порядку процедури ad hoc. Хоча в тих умовах, в яких діє українська влада, це теж є механізмом", - додала вона.

Нагадаємо, 14 листопада було опубліковано доповідь прокурора МКС Фату Бенсуда, в якій вона пише, що ситуація в Криму рівнозначна міжнародному збройному конфлікту між Україною і Росією.

Міжнародний кримінальний суд розглядає злочини, особливо небезпечні з погляду міжнародного співтовариства: геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини й агресію проти країни-учасника МКС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram