ГоловнаПолітика

Юрист: відмова Росії від Римського статуту не звільнить її від відповідальності

"Міжнародний кримінальний суд буде керуватися принципом територіальності".

Юрист: відмова Росії від Римського статуту не звільнить її від відповідальності
Антон Кориневич
Фото: Макс Требухов

Доцент кафедри міжнародного права КНУ ім. Т. Шевченка Антон Кориневич вважає, що розпорядження президента Росії про відмову ратифікувати Римський статут Міжнародного кримінального суду не зніме відповідальність з громадян РФ за вчинення злочинів на території України.

Про це він сказав під час круглого столу в Інституті Горшеніна.

"З погляду міжнародного права - це ніщо. Тому що Росія не була учасником Римського статуту, у неї не було ніяких зобов'язань згідно з ним. І вона тільки підтвердила, що не хоче отримувати членство в цій організації. Але на можливість притягнення російських громадян до кримінальної відповідальності в МКС це не впливає. Чому? Це не впливає тоді, коли вони вчинили злочини на території України. МКС буде керуватися принципом територіальності", - сказав він.

При цьому Кориневич пояснив: хоча Україна також не ратифікувала Римський статут, юрисдикція МКС на неї поширюється.

"Україна, не будучи учасницею Римського статуту, визнала юрисдикцію Міжнародного кримінального суду як юридично обов'язкову для себе. Україна подала дві заяви про визнання юрисдикції МКС. Одна стосується ситуації на Євромайдані з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року. А друга стосується ситуації на всій території країни, починаючи з 20 лютого 2014 року без фінальної дати. Це другий випадок в історії МКС, коли держава залишила заяву без фінальної дати. Першим був випадок Палестини. Так, ми Римський статут не ратифікували, але всі рішення повинні виконувати. По суті, це дуже-дуже схоже на ратифікацію", - сказав він.

При цьому Кориневич наголосив, що, згідно зі звітом прокурора МКС, громадяни Росії не звільняються від відповідальності і за злочини, вчинені на території Криму.

"Міжнародне право допускає наявність міжнародного збройного конфлікту без застосування збройних сил, якщо це випадок окупації. Ми читали в російській пресі певні заяви, що там [у Криму] не було війни, як це може бути озброєний конфлікт? Може бути! Стаття 2 всіх чотирьох женевських конвенцій. Що дає це Україні? Перше - підтвердження на міжнародному рівні, що Крим - це Україна. Стан окупації в міжнародному праві означає, що правовий титул суверенітету території нікуди не переходить. Сувереном залишається Україна. Але так сталося, що є держава-окупант, яка цю територію тимчасово окупує. Другий важливий момент - МКС буде дивитися, чи здійснювали органи окупаційної влади злочини проти людства або воєнні злочини на території АР Крим. Таким чином, це дуже позитивна річ", - заявив він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram