ГоловнаПолітика

Україні потрібно просити в Заходу допомоги для створення "москітного" флоту, - військовий експерт

Самусь закликав Україну звернутися до Заходу по допомогу.

Україні потрібно просити в Заходу допомоги для створення "москітного" флоту, - військовий експерт
Михаил Самусь
Фото: Макс Требухов

Наземна операція Збройних сил Росії з боку окупованого Криму малоймовірна. Завдання угруповання, розташованого на півострові, - завдавання ударів з повітря і з моря.

Про це на круглому столі, організованому Інститутом Горшеніна і проектом Free Crime, сказав Михайло Самусь, заступник директора Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння з міжнародних питань.

"За нашими оцінками, Росія зібрала до 100-120 тисяч військових, якщо говорити про весь кордон, які готові до наступу. Під час Кавказу-2016 відпрацьовували наступальні дії на стратегічному південно-західному напрямку. Але Крим у цьому сенсі особливий. Якщо подивитися на карту Європи, ми побачимо два надзвичайно мілітаризовані райони: це окупований Донбас і Крим. Але є суттєва різниця в характері озброєння: у Криму зроблено акцент на морський компонент, авіаційний компонент і ракетний компонент", - сказав експерт ЦДАКР.

Він наголосив, що РФ розмістила на півострові найсучасніше озброєння, випробуване, зокрема, під час сирійського конфлікту, наприклад, крилаті ракети "Калібр" з радіусом дії 1,5-2 тис. км.

"Навіть перебуваючи в Севастополі, ці підводні човни загрожують ядерною зброєю - оскільки ці ракети можуть нести ядерні боєголовки - практично всій Європі", - зауважив Самусь.

"Якщо говорити про авіаційне озброєння, то Росія за два роки наростила в кілька разів угруповання. Найсучасніші літаки постійно відпрацьовують бойові завдання. Якщо говорити про морський компонент, то морська піхота і кораблі Чорноморського флоту готові здійснити десантні операції, зокрема, в районі Одеси і з Азовського моря", - додав він.

Наземний наступ, якщо і можливий, то тільки у вигляді заходів відволікання, сказав Самусь. "Головне завдання Криму - завдавання авіаційних, ракетних ударів, проведення морських десантних операцій і морських операцій з блокування комунікацій. РФ зараз може будь-якої миті закрити вихід України до моря. Україна не має можливості - окрім як дипломатичних важелів - протидіяти цьому", - сказав він.

За його словами, у зв'язку з цим Україна повинна звернутися до західних партнерів із проханням допомогти у створенні так званого "москітного флоту" - невеликі швидкісні кораблі чи катери, оснащені крилатими ракетами. "Це будуть не нові кораблі, але в нас немає іншого виходу. Якщо ми будемо п'ять років чекати, поки в нас з'являться два катери, Росія повністю контролюватиме Чорне море", - сказав він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram