ГоловнаПолітика

Sky News знайшов у Румунії торговців зброєю із зони АТО

За даними телеканалу, купити можна як АК-47, так і гранатомети

Sky News знайшов у Румунії торговців зброєю із зони АТО
Фото: http://news.sky.com/

Британський телеканал Sky News провів розслідування про постачання зброї з України у Західну Європу.

Як йдеться в сюжеті, Sky News протягом місяців вів переговори з "угрупуванням з Румунії", після чого воно запропонувало журналістам приїхати у віддалену частину цієї країни, щоб показати, що саме вони можуть надати.

"У наших [Sky News] діях не було викрутів. Вони [члени угруповання] знали, що ми є новинною організацією, яка хоче проілюструвати, що отримати зброю - це досить проста справа, але думали, що ми збираємося купити її", - наголошується в розслідуванні.

Як пише Sky News, членам угруповання "було все одно, ким ми були, якщо ми готові платити". Під час нашої зустрічі вони сказали, що продадуть [зброю] абсолютно будь-кому - банківському грабіжнику, масовому вбивці або терористові", - наголошується в розслідуванні.

Члени угруповання назвали телеканалу місце зустрічі, де - на іншому боці вулиці - повинен був знаходитися припаркований автомобіль, який світитиме фарами. Співробітників Sky News проінструктували, що вони, зокрема, повинні залишатися у своїй машині і не повинні вести зйомки.

Зустрівшись там, журналісти проїхали слідом за автомобілем угруповання "в глиб лісу, де не було телефонного сигналу". Після цього двоє чоловіків у балаклавах жестами показали, щоб співробітники Sky News слідували за ними. Їх обшукали, перевірили їх обладнання; також у них забрали телефони, які залишили у їхній машині, а ключі від машини забрали.

Після цього члени угруповання стали показувати журналістам зброю, яку можна придбати, запевнивши, що вони можуть поставити "тисячі" екземплярів, а також боєприпаси. "Ми вивозимо їх з України з боєприпасами - стільки, скільки ви хочете", - сказав один з членів угруповання.

"Чоловіки стверджували, що їхня зброя поставляється контрабандою з України в Румунію, а потім відправляється у Західну Європу і на Близький Схід", - наголошується в розслідуванні.

Окрім того, члени угруповання говорили, що переважно продають вогнепальну зброю, однак вони мають тісні зв'язки з іншим угрупуванням, яке спеціалізується на важких озброєннях, гранатах, гранатомети і мінах.

Серед зброї, яку показали журналістам, були, як здавалося, абсолютно нові, снайперські гвинтівки. Одна з них, виробництва австрійської Steyr, коштувала 3000 євро. Також співробітникам Sky News показали напівавтоматичні гвинтівки, дробовики, мисливські рушниці і пістолети. Окрім того, торговці зброєю продемонстрували автомат АК-47. Його вони були готові продати за 1700 євро, відзначаючи при цьому різке зростання попиту на АК-47 в останні два роки в Європі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram