ГоловнаПолітика

Авдокат Переломи назвав НАБУ і САП органами "антикорупційної корупції"

"Методи збору доказів - суто радянські:" замкнути "в СІЗО і вибивати свідчення".

Авдокат Переломи назвав НАБУ і САП органами "антикорупційної корупції"
Черезов и Перелома
Фото: facebook.com/igor.cherezov

Національне антикорупційне бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура намагаються виправдати свій провал у "справі ОПЗ" і нагнати емоційного негативу до обвинувачених. Тому Назар Холодницький дозволив собі обуритися рішенням Київського апеляційного суду, який перевів Сергія Перелому і Миколу Щурикова під домашній арешт.

Про це заявив адвокат Ігор Черезов, який представляє інтереси Переломи.

"Заява Холодницького у Facebook про можливість утечі цих керівників ОПЗ із країни є суто піаром і не має під собою жодних підстав. Мабуть, головний САПівець так і не прочитав те, що говорив напередодні найавторитетніший правозахисник України Євген Захаров: "Ця справа вже п'ять місяців як порушена, і Перелома їздив за кордон і міг утекти багато разів, але не втік - повертався і ретельно ходив на всі допити. Тому жодних підстав думати, що є ризик, що він втече, немає". Те саме стосується і Миколи Щурикова", - зазначив захисник.

"Ще один "убивчий" меседж пана Холодницького: "Умови домашнього арешту створюють можливість для підозрюваних знищити або приховати докази, впливати на свідків і підлеглих працівників". Це які докази знищити? Матеріали урядової перевірки ОПЗ Державною фінансовою інспекцією, які документально спростовують звинувачення НАБУ і САП? Там чітко вказано: Перелома і Щуриков нічого не розтратили, навпаки - вперше за чотири роки вивели ОПЗ у багатомільйонні прибутки", - наголосив Черезов.

Він спитав у Холодницького: "Чому НАБУ і САП приховували ці матеріали від суду? Чому, врешті-решт, Солом'янський суд не прийняв ці документи до розгляду? Зате звинувачення НАБУ і афілійованої з ним САП сфабриковані на експертизі сумнівної приватної фірми, пов'язаної з пограбуванням і виведенням за кордон коштів банку "Надра"... Нові антикорупційні органи на ділі виявилися старими. І методи збору доказів суто радянські: "закрити" в СІЗО і там вибивати потрібні свідчення", - зазначив адвокат.

"НАБУ і САП вимагають створення спеціалізованого антикорупційного суду, але так звана "справа ОПЗ" демонструє: це буде ще один орган "антикорупційної корупції", на які вже перетворилися НАБУ і САП. Буде конвеєр: НАБУ фальсифікує доказову базу, САП на її підставі підтримує звинувачення, а спеціалізований суд, який очолює умовний "макуха", який перебуває на гачку кримінального провадження НАБУ, штампує "потрібні" рішення. Адже рішення апеляційного суду показує: якщо немає "кишенькового" підконтрольного судді, сфальсифіковані НАБУ і САП справи розвалюються в залі засідань", - вважає Черезов.

На його думку, "важливіше навіть не те, про що пише пан Холодницький, а те, про що він мовчить. Про роль Міхеїла Саакашвілі і його давнього союзника, першого заступника директора НАБУ Гізо Углави у фабрикації справи та у зриві приватизації ОПЗ. Про втрачені державним бюджетом мільярди. Про розслідування Генеральною прокуратурою фактів зловживання службовим становищем, незаконне втручання посадових осіб НАБУ в роботу суду і винесення свідомо неправосудного рішення суддею Солом'янського суду. Мовчить прокурор і про відкриту проти директора НАБУ Артема Ситника кримінальну справу за те, що допустив у Раду громадського контролю НАБУ недостойних людей. І що самого Холодницького звинувачують у вимаганні хабара в 200 тис. доларів у колишнього депутата парламенту Кримської автономії", - нагадав адвокат.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram