ГоловнаСвіт

ПА ОБСЄ ухвалила резолюцію стосовно окупованого Криму

Резолюцію ухвалено переважною більшістю голосів після внесення поправок до неї, ініційованих українською делегацією

ПА ОБСЄ ухвалила резолюцію стосовно окупованого Криму
ОБСЕ
Фото: sharij.net

Парламентська асамблея Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) ухвалила резолюцію про порушення прав людини і основних свобод в Криму.

Резолюцію ухвалили 3 липня на 25-й сесії ПА ОБСЄ у Тбілісі, інформує УНН з посиланням на інформаційне управління апарату Верховної Ради.

"Резолюцію ухвалено переважною більшістю голосів після внесення поправок до неї, ініційованих українською делегацією", - йдеться в повідомленні.

Проект резолюції ініціювала член постійної делегації Верховної Ради України в Парламентській асамблеї ОБСЄ, народний депутат України Наталія Агафонова і представив народний депутат України Сергій Висоцький.

Зазначається, що резолюція рішуче закликає Російську Федерацію припинити агресію проти України і в повному обсязі виконувати свої зобов'язання відповідно до Статуту ООН, Гельсінського заключного акту та інших норм і принципів міжнародного права, принципів і зобов'язань ОБСЄ, засуджує незаконну анексію Росією Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, заборону окупаційною владою РФ діяльності Меджлісу кримськотатарського народу, а також вкотре вимагає від Російської Федерації звільнити незаконно анексовані території і повернути їх Україні, закликає держав-учасниць утриматися від будь-яких дій або вчинків, які можуть означати, прямо або опосередковано, визнання зміни статусу Автономної Республіки Крим та міста Севастополь як невід'ємної частини України.

Також наголошується, що резолюція рішуче засуджує всі порушення фундаментальних свобод і прав людини на Кримському півострові, зокрема зростання репресій, насильства і дискримінації кримськотатарського корінного народу й етнічних українців, в тому числі викрадення, вбивства, тортури і жорстоке поводження, насильницькі зникнення, безпідставні арешти, затримання і тюремні ув'язнення.

Нагадаємо, наприкінці червня президент Петро Порошенко підтвердив обіцянку прописати в Конституції кримськотатарську автономію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram