ГоловнаСвіт

Французькі парламентарії закликали створити "Національне агентство боротьби з тероризмом"

Нове агентство має об'єднати декілька спецслужб.

Французькі парламентарії закликали створити "Національне агентство боротьби з тероризмом"
Парламент Франции
Фото: EPA/UPG

У Франції парламентська комісія, яка проводила власне розслідування терактів у Парижі 13 листопада 2015 року, закликала реформувати французькі розвідувальні та силові служби.

Про це повідомляє Le Figaro.

За словами голови комісії Жоржа Фенека, у роботі різних підрозділів спецслужб країни в момент здійснення терактів у Парижі в листопаді минулого року панувала плутанина.

Як приклад депутат розповів про переговори різних антитерористичних груп, які прибули до концертного залу "Батаклан", де терористи утримували і розстрілювали заручників. Один підрозділ мав армійське підпорядкування і був озброєний штурмовими гвинтівками. Але при цьому не мав права відкривати вогонь у місті. Інший загін підпорядковувався МВС і мав право стріляти на ураження, але був слабо озброєний. Поліцейські хотіли позичити штурмову зброю у військових, але ті відмовили, оскільки не мали на це права. В результаті штурм залу почався із запізненням, що могло коштувати життя багатьом заручникам, які перебували всередині будівлі.

У зв'язку з цим члени парламентської комісії запропонували об'єднати в одну кілька спецслужб, і створити в підсумку "Національне агентство боротьби з тероризмом", підпорядковане безпосередньо голові держави.

Агентство буде координуючим центром для всіх інших силових відомств, у його розпорядження повинна надходити вся доступна інформація про осіб, підозрюваних у тероризмі. (У цей час численні спецслужби ведуть свій власний облік терористів по базах даних.)

Нагадаємо, 13 листопада 2015 року в Парижі сталася серія терактів. У результаті атак загинули 130 осіб, понад 350 постраждали. Найбільше жертв було в концертному залі "Батаклан", де терористи розстріляли близько 90 осіб.

Відповідальність за напад узяло на себе терористичне угруповання "Ісламська держава".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram