ГоловнаПолітика

Порошенко: голосування за "особливий статус" Донбасу відбудеться після виведення російських військ

Україна відклала прийняття змін до Конституції.

Порошенко: голосування за "особливий статус" Донбасу відбудеться після виведення російських військ
Фото: Макс Требухов

Президент Петро Порошенко заявив, що Верховна Рада буде голосувати за зміни в Конституції з приводу децентралізації тільки після виведення російських військ із Донбасу.

"Для того, щоб забезпечити прийняття Конституції, потрібно виконати кілька умов. Перше - це повинно бути припинення вогню. Друге - це виведення російських військ з української території. Третє - це повинна бути передана під контроль ОБСЄ неконтрольована ділянка українсько-російського кордону, а також лінія зіткнення і місця, де має перебувати відведена техніка. Оскільки цього не відбулося, ми сьогодні не маємо попередніх умов для того, щоб ставити на голосування", - сказав президент України в інтерв'ю французькому телеканалу Іtele.

"І ще одне - повинні відбутися чесні вибори, які також не дає проводити російська сторона", - додав Порошенко.

Нагадаємо, в першому читанні проект змін до Конституції в частині децентралізації з пунктом про особливості місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей було прийнято ще 31 серпня 2015 року.

Цей проект передбачає, що у 18-му пункті перехідних положень Конституції буде прописано положення про те, що "особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей визначаються окремим законом".

Цей тимчасовий закон ухвалили ще в жовтні 2014 року, і він набуде чинності тільки після того, як на Донбасі відбудуться місцеві вибори за українським законодавством. Якщо цього не станеться протягом найближчих двох років, закон втратить чинність.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram