ГоловнаПолітика

Садовий: Львів далі перебуває у сміттєвій блокаді

"Державна машина працює не на допомогу у вирішенні проблеми, а навпаки"

Садовий: Львів далі перебуває у сміттєвій блокаді
Лидер "Самопомощи" Андрей Садовый
Фото: Сергей Нужненко

Мер Львова Андрій Садовий заявив, що місто далі перебуває у сміттєвій блокаді, і держава відмовляється допомагати йому.

Про це сказано в його коментарі, який розповсюдила прес-служба мерії міста.

"Нам блокують вивезенняз сміття на полігони, які є в межах області, а їх понад 600, нам заблокували вивезення сміття в Луцьк, Житомир. Також вночі намагалися блокувати вивезення сміття до Києва. Ніхто в страшному сні не міг собі подумати, що в українській державі мільйонне місто може опинитися в такій блокаді з боку держави", - поскаржився мер Львова.

За словами Садового, до Києва на сміттєспалювальний завод "Енергія" вивозиться близько третини сміття, яке виробляє Львів, а "невеликий обсяг" розміщується на полігонах у Львівській області. Куди відправляють решту відходів, мер не уточнює. При цьому він розповів, що все сміття з контейнерів у місті забирають "більш-менш" регулярно, після чого його складують на території приватного автотранспортного підприємства на виїзді зі Львова. Там його перевантажують на великогабаритні вантажівки.

Садовий також поскаржився на те, що місту не дають навіть планувати будівництво сміттєпереробного заводу. "Як тільки наші фахівці приїжджають на місце вивчити ділянку, там їх уже чекають обурені мешканці, попередньо поінформовані, що їхнє село хочуть перетворити на нові Грибовичі", - написав мер у фейсбуці.

"Маємо справу з системною і добре організованою протидією. Мабуть, це унікальний випадок, коли під час надзвичайної ситуації державна машина працює не на допомогу у вирішенні проблеми, а навпаки", - обурився Садовий.

Нагадаємо, 29 травня в селі Великі Грибовичі за кілька кілометрів від Львова зайнялося звалище. Пожежу вдалося ліквідувати, але наступного дня стався зсув, і під завалами опинилися чотири людини - троє рятувальників і працівник комунального підприємства. Тіла трьох осіб знайшли, четвертого досі не знайшли.

Сільрада Великих Грибовичів після інциденту заборонила Львову вивозити сміття на звалище.

7 червня Садовий звернувся до президента Петра Порошенка з проханням допомогти, але той у відповідь порадив "не робити на смітті велику політику".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram