ГоловнаПолітика

Порошенко підписав закон про особливий статус Донбасу

Особливий порядок на зазначених територіях запроваджується законом на три роки з дня набуття чинності

Порошенко підписав закон про особливий статус Донбасу
Фото: twitter.com/APUkraine

Президент України Петро Порошенко підписав закон №1680-VII "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей".

Про це йдеться в повідомленні прес-служби глави держави.

"Основна мета - створення умов для якнайшвидшої нормалізації обстановки, відновлення правопорядку, конституційних прав і свобод громадян, створення умов для повернення жителів до вимушено залишених місць постійного проживання, відновлення життєдіяльності в населених пунктах та розвитку цих територій. Також відновлюються права і законні інтереси юридичних осіб", - йдеться в повідомленні.

Особливий порядок на зазначених територіях вводиться Законом тимчасово, на три роки, з дня набрання чинності.

Законодавство України в окремих районах Донецької та Луганської областей на період дії особливого порядку місцевого самоврядування діє з урахуванням особливостей, визначених цим документом.

Управління у містах, селах і селищах здійснюється територіальними громадами через органи місцевого самоврядування відповідно до Конституції та Законів України. Повноваження місцевих рад і посадових осіб, обраних на позачергових виборах, призначених Верховною Радою України Законом № 1680-VII, достроково не припинятимуться. Позачергові вибори місцевих органів влади в окремих районах Донецької та Луганської областей призначаються на 7 грудня 2014 року

Документ також визначає порядок забезпечення узгодженої діяльності органів місцевого самоврядування цих територій з органами центральної виконавчої влади.

Крім того, в Законі визначені механізми державної підтримки соціально-економічного розвитку окремих районів цих областей через запровадження відмінного від загального економічного режиму здійснення господарської та інвестиційної діяльності, спрямованих на відновлення об'єктів промисловості, інфраструктури, житлового фонду, переорієнтацію промислового потенціалу, створення нових робочих місць.

Відповідно до Закону, держава гарантує недопущення кримінального переслідування, притягнення до кримінальної та адміністративної відповідальності та покарання осіб-учасників подій у цих районах. Для охорони громадського порядку в населених пунктах окремих районів рішенням органів місцевого самоуправління створюються загони народної міліції.

Нагадаємо, 6 вересня Верховна Рада встановила особливий статус для деяких районів Донецької та Луганської областей терміном на 3 роки.

14 жовтня голова Верховної Ради України Олександр Турчинов підписав закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донбасу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram