ГоловнаПолітика

Петренко нарахував 50% суддів, які провалили переатестацію

Офіційні дані не збігаються із заявою міністра.

Петренко нарахував 50% суддів, які провалили переатестацію
Фото: www.dyvys.in

Міністр юстиції Павло Петренко заявив, що 20% суддів відмовилися йти на переатестацію, а серед решти майже половина служителів Феміди не здають її.

"Близько 20% суддів відмовляються йти на переатестацію, оскільки вони не в силах підтвердити своє майнове становище або не можуть підтвердити свій професіоналізм", - сказав міністр на шведсько-українському бізнес-форумі.

Петренко додав, що майже половина суддів, які все-таки пішли на переатестацію, не проходять її через недостатній професійний рівень чи неможливість підтвердити своє майнове становище.

Втім, на сайті Вищої кваліфікаційної комісії суддів, яка проводить переатестацію, доступна дещо інша статистика.

З 381 судді, включеного у список на проходження кваліфікаційного оцінювання, підтвердили можливість здійснювати правосуддя 60%, не пройшли переатестацію лише 5%. Ще для 15% суддів ВККС узяла перерву для додаткової перевірки. Не з'явилися на оцінювання (через тимчасову непрацездатність, декрет і т.ін.) 7%. 1% суддів звільнили, ще 12% подали у відставку під час переатестації, у зв'язку з чим її було припинено.

Фото: http://vkksu.gov.ua/

Нагадаємо, кваліфікаційне оцінювання суддів, передбачене прийнятим у лютому 2015 року законом "Про забезпечення права на справедливий суд", стартувало 17 лютого. Його повинні пройти всі 8000 суддів в Україні.

Оцінювання складається з трьох етапів - письмового тестування на знання суддею усталених правових позицій Верховного Суду і практики Європейського суду з прав людини; практичного завдання, яке зводиться до обговорення на засіданні змодельованої справи; вивчення комісією суддівського досьє.

Якщо суддя успішно пройде всі ці етапи, він підтвердить, що займає в системі судочинства своє місце. Якщо ж ні, його очікує проходження перепідготовки в Національній школі суддів з подальшим повторним оцінюванням. У разі повторного провалу ВККС повинна попросити Вищу раду юстиції почати процедуру звільнення судді.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram