ГоловнаПолітика

В Україні стартувала переатестація суддів

Служителів Феміди, які не склали тестів, відправлять на перенавчання.

В Україні стартувала переатестація суддів
Фото: Макс Левин

У вівторок перша партія суддів почала проходити кваліфікаційне оцінювання. Його повинні пройти всі судді в Україні.

О 10:00 перша партія із 20 суддів, у яких минув 5-річний термін призначення і які хочуть бути обрані на безстроковій основі, почали складати тести. Тестування проводять у формі письмового викладу суддею усталених правових позицій Верховного Суду і практики Європейського суду з прав людини. Виконання практичного завдання зведено до обговорення на засіданні змодельованої справи.

У разі успішного складання тестів Вища кваліфікаційна комісія візьметься вивчати суддівське досьє. Якщо воно не буде містити негативної і компрометуючої інформації, далі на суддю чекає співбесіда.

Якщо суддя успішно пройде всі ці етапи, він підтвердить, що займає в системі судочинства своє місце. Якщо ж ні, його очікує проходження перепідготовки в Національній школі суддів з подальшим повторним оцінюванням. У разі повторного провалу ВККС повинна попросити Вищу раду юстиції почати процедуру звільнення судді.

Нагадаємо, кваліфікаційне оцінювання суддів, від результатів якого залежатиме їхня подальша кар'єра, передбачено прийнятим у лютому 2015 року законом "Про забезпечення права на справедливий суд".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram