ГоловнаПолітика

Рада дозволила прокуратурі не передавати ДБР відкриті кримінальні провадження

Депутати усунули колізію, яка виникла через затримку початку роботи бюро.

Рада дозволила прокуратурі не передавати ДБР відкриті кримінальні провадження
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада усунула колізію в питанні підслідності досудових розслідувань, що виникла у зв'язку із набуттям чинності закону про Державне бюро розслідувань.

Прийнятим 258 голосами "за" проектом закону №4645, який також дозволяє Юрієві Луценку стати генпрокурором, передбачено, що кримінальні провадження, які до старту роботи Державного бюро розслідувань відкрили слідчі прокуратури, повинні залишитися в прокуратурі до закінчення досудового розслідування, але щонайдовше протягом двох років.

Окрім того, законопроект прописує в Кримінальному процесуальному кодексі процедуру спеціального досудового розслідування (заочного засудження).

Нагадаємо, закон про ДБР набув чинності 1 березня. Цьому органу мали передати від прокуратури розслідування кримінальних проваджень про тяжкі злочини і корупційні правопорушення топ-чиновників.

Однак не вдалося вчасно сформувати комісію для призначенню директора бюро, і ДБР не розпочало роботи. Це на деякий час заблокувало слідство у кримінальних провадженнях. Проблему вирішило роз'яснення Вищого спецсуду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram