ГоловнаПолітика

Рада прийняла законопроект під Луценка-генпрокурора

Лідер фракції БПП отримав "зелене світло" для роботи в ГПУ.

Верховна Рада в четвер, 12 травня, внесла в порядок денний і ухвалила законопроект №4645, який дозволяє Юрієві Луценку стати генеральним прокурором.

За таке рішення проголосували 258 депутатів при 226 мінімально необхідних. Законопроект підтримали 130 зі 144 депутатів БПП, 76 з 81 депутата "Народного фронту", 20 із 23 депутатів групи "Відродження", 14 із 19 депутатів групи "Воля народу", Артем Вітко з Радикальної партії, а також 3 представники Опоблоку і 14 позафракційних.

Авторами проекту є нардепи Віктор Король (фракція "Блок Петра Порошенка") і Сергій Драюк (фракція "Народний фронт").

Цей документ дублює положення законопроекту №4469, для ухвалення якого вчора не вистачило двох голосів. Зараз законопроект №4469 вважається відхиленим. Водночас новий законопроект містить низку положень, що стосуються Державного бюро розслідувань, яких не було в попередньому законопроекті.

Це дозволило профільному комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності в середу розглянути документ і рекомендувати його до ухвалення.

Проте суть законопроекту залишається колишньою.

У статті 40 закону "Про прокуратуру" запропоновано внести зміни, які пом'якшують вимоги до кандидата на посаду генерального прокурора. Знімається обов'язковість юридичної освіти, допускається замість п'ятирічного стажу роботи в галузі права мати п'ятирічний досвід роботи в законодавчому або правоохоронному органі.

Крім того, законопроект дозволяє призначати головами регіональних прокуратур і прокурорами Генпрокуратури не тільки прокурорів зі стажем, а й тих, хто має досвід роботи в галузі права, але не обов'язково на прокурорській посаді.

Документом також запропоновано дозволити генпрокурору тимчасово, до 15 квітня 2017 року, призначати прокурорів на адміністративні посади. Зокрема запропоновано дозволити генпрокурору тимчасово призначати своїх заступників, керівника підрозділу Генпрокуратури, заступника керівника підрозділу відомства, прокурорів областей, їхніх заступників.

Законопроект, як і у випадку відхиленого у вівторок, написано під голову фракції БПП Юрія Луценка, якого у президента хочуть бачити генпрокурором. Луценко не має досвіду роботи в органах прокуратури і юридичної освіти, зате має досвід роботи у Верховній Раді і Міністерстві внутрішніх справ.

Нагадаємо, згідно зі статтею 107 регламенту Верховної Ради, відхилений законопроект або законопроект, який повторює його за суттю, не можна вносити на розгляд під час поточної сесії.

3 квітня 2016 року президент звільнив із посади генерального прокурора Віктора Шокіна, відтоді обов'язки генпрокурора виконує Юрій Севрук.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram