ГоловнаПолітика

Нардеп Лещенко заявив про колапс слідства через ситуацію з ДБР (оновлено)

Суди відмовляються визнавати повноваження прокуратури

Нардеп Лещенко заявив про колапс слідства через ситуацію з ДБР (оновлено)
Фото: runews.su

З 1 березня суди масово відмовляються приймати клопотання прокуратури, посилаючись на втрату слідчими повноважень, заявив нардеп від Блоку Петра Порошенка Сергій Лещенко.

"Від сьогодні, всупереч бадьорим запевненням спічрайтера Генеральної прокуратури, слідство в прокуратурі повністю заблоковано. Як кажуть мої джерела, заблоковано всі слідства! У тому числі й у корупційних справах, щодо Майдану, щодо списку санкцій. За день - десятки відмов судів приймати клопотання слідчих прокуратури, узгоджені прокурорами. Пояснюють тим, що слідчі прокуратури від сьогодні не наділені будь-якими процесуальними повноваженнями", - написав він у фейсбуці.

"Це - результат ухвалення закону про Державне бюро розслідувань, яке наразі не існує. Закон був 52 дні на підписі у президента, і, всупереч зауваженням про колапс слідства, його не ветували. При цьому закон про перехідний період, поки запрацює Державне бюро розслідувань, також не ухвалено", - нагадав він.

Варто зазначити, що Лещенко був серед депутатів, голосами яких ухвалено закон про Державне бюро розслідувань.

Оновлення. Начальник Управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк підтвердив, що суди відмовляються розглядати клопотання слідчих прокуратури.

"Слідчі зверталися з клопотаннями, і суди відмовляються їх приймати і розглядати, посилаючись на те, що вони втратили такі повноваження після створення Державного бюро розслідувань", - сказав він Українським Новинам.

За його словами, це стосується всіх справ, а не тільки "майданівських".

За його словами, слідчі Генпрокуратури у вівторок подавали дев'ять клопотань, однак суди не прийняли жодного.

Нагадаємо, 1 березня набув чинності закон про Державне бюро розслідувань. Формування цього органу влада розпочала лише 29 лютого. Аналогу американського ФБР має перейти розслідування всіх важливих кримінальних справ у країні.

Генеральна прокуратура, утім, вчора пообіцяла продовжувати розслідування справ, посилаючись на Конституцію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram