ГоловнаПолітика

Рада пішла на тритижневу перерву, не вирішивши питання з повноваженнями ДБР і ГПУ

З 1 березня слідчі ГПУ не матимуть повноважень вести слідство у справах Майдану

Рада пішла на тритижневу перерву, не вирішивши питання з повноваженнями ДБР і ГПУ
Фото: Макс Требухов

Генеральна прокуратура обурена відсутністю рішення Верховної Ради про відтермінування створення Державного бюро розслідувань до 1 листопада.

Про це заявив начальник управління спеціальних розслідувань ГПУ Сергій Горбатюк.

Горбатюк зазначив, що в разі початку функціонування ДБР 1 березня, як це передбачено законом, слідство у справах Майдану буде зупинено. За його словами, це пов'язано з тим, що законодавчо не прописано механізму передачі кримінальних проваджень від ГПУ в Держбюро розслідувань.

Горбатюк наголосив, що такий механізм необхідно прописати до 1 листопада. За його словами, він неодноразово закликав депутатів невідкладно прийняти рішення про відтермінування створення ДБР.

Проте в п'ятницю Рада закрила пленарний тиждень, не прийнявши зазначеного рішення, і оголосила, що наступне засідання буде 15 березня.

"Вітаю всіх! З 1 березня розслідування справ припиняється! Ось так ми до цього ставимося!" - обурився Горбатюк.

Нагадаємо, закон про створення ДБР було прийнято Верховною Радою ще 12 листопада 2015 року. За Конституцією, Президент повинен був підписати або ветувати закон упродовж 15 днів після отримання. Спікер Верховної Ради направив закон про Держбюро розслідувань на підпис Президентові 24 листопада, тобто терміни для його підписання давно минули. Також у Конституції є такі слова: "У разі якщо Президент протягом встановленого строку не повернув закон для повторного розгляду, закон вважається схваленим Президентом України і має бути підписаний та офіційно оприлюднений".

Порошенко підписав закон під час підсумкової прес-конференції 14 січня 2016 року.

Держбюро займатиметься злочинами, вчиненими суддями та посадовими особами, які займають особливо відповідальне становище. Зокрема, це президент, голова парламенту та його заступники, народні депутати, прем'єр-міністр, міністри, голова і члени Конституційного суду, голова та судді Верховного суду, вищих спеціалізованих судів, генеральний прокурор і його заступники.

Директора бюро призначить Президент за поданням прем'єр-міністра після конкурсного відбору.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram