100 днів в раді

Прийнято оцінювати зроблене на посаді за символічний інтервал тривалістю у 100 днів. Отже, не буду оригінальним і в продовження перших блогів (1 день і 7 днів) викладу короткий звіт-інформацію за пророблене.

Що вдалося з обов'язкового

Регламент, положення про роботу постійних комісій - ухвалені. Бюджет області, разом з частиною програм, прийняті. Зміни до структури апарату - не тільки прийняті, а й втілені у життя. Проведено п’ять пленарних засідань сесії, на яких ухвалено 98 рішень.

Вдосконалене або продовження розпочатого

Програма підтримки мікропроектів місцевого розвитку затверджена разом з бюджетом. У 2016 році - це понад 350 малих грантів з обласного бюджету. Пріоритети програми максимально розширено, наскільки це дозволяють 35 млн.грн. обласного бюджету. Підібрані 12 експертів з громадських середовищ ось-ось розпочнуть оцінювання написаного громадами - сподіваюся на "живий і справедливий" конкурс. Візуалізація видатків за мікропроектами на безкоштовній платформі Гугл (зразок тут) буде, сподіваюся, прикладом для всіх інших програм.

Розширена дія бюджетних програм, які стосуються вирішення проблем, породжених війною на Сході - від соціальних виплат і коштів на встановлення пам'ятників, до прямої грошової підтримки військових частин.

"З нового" або частина задуманого

Ухвалено рішення щодо процедури конкурсу на посади керівників комунальних закладів. Дехто з досвідчених депутатів щиро дивувався, навіщо відмовлятися від зручного "ручняка"? Як ця процедура ("конкурс - затвердження сесією за його результатами відповідної кандидатури") працюватиме - покажуть вже перші конкурси, які ось-ось будуть оголошені на посади керівника Історичного музею, Палацу Мистецтв та Охматдиту.

Впровадження Prozorro. Самі собі встановили найнижчу планку в 10 тис.грн (міська рада Львова – 50 тис.). в-1520159415ище якої закупівля товарів і послуг "йде" через електронний майданчик. З впевненістю кажу: по товарах це дійсно працює - економія на рівні закупівель в управлінні майном - 15 % або 160 тис.грн. Приміром, папір А4 за 69 грн./ пачка надихнув, так би мовити.

Як працюватиме надання послуг через Prozorro в частині робіт і сам маю маю певний скепсис, але dura lex sad lex. Процес після ухвалення рішення сесією 1 березня вже буде незворотнім.

Ну і до слова, без Prozorro, бо до 1 квітня система не доволяла закупили пальне - результати 15,95 грн./л 95 бензину і 13,2 грн./л. дизелю відповідно.

На перспективу

Пріоритетний напрям - це пошук нових можливостей міжнародної технічної допомоги і міжнародна співпраця. Там не буває швидких рішень, та все ж перемовини з базовими грантовими інституціями - УФСІ, ПРОООН, USAID достатньо обнадійливі. Кілька проектів разом з громадською організацією "Єврорегіон Карпати" (реставраційні роботи на "Заньковецькій" та на Підкамінському монастирі,) сподіваюся, таки будуть підтримані.

На усіх зустрічах з європейськими дипломатами - просив власне допомогти Львівщині з міжнародною технічною допомогою і з лікуванням та реабілітацією Героїв, які повернулися з війни. По другому питанню відчуваю повну підтримку і вже є кілька пропозицій, які реалізовуємо через співпрацю з волонтерами.

Відкладене

У продовження рішення про конкурси на посади керівників комунальних закладів просуваємо положення про контракт, який має витіснити трудові угоди. Оптимізація комунальних підприємств вже розпочалася: ліквідована обласна контора прокату кінофільмів, яка, власне, кінопрокатом вже не займалася понад 10 років (зате споживала більше півмільйона щороку), на розгляді питання про ліквідацію і перехід в інший статус УКБ обласної ради. В цьому напрямку роботи ще дуже багато.

Вимушені відкласти питання електронного документообігу - фізично бракує часу і фахівців. Сподіваюся, тут якщо не на грант, то на підтримку готовим продуктом, зробленим за кошти західних донорів.

Отримано добро від Фонду «Східна Європа» на площадку-портал для петицій, незабаром затвердимо положення.

Наостанок

Все це стало можливим лише після сотень консультацій з представниками депутатського корпусу, десятків робочих нарад і зустрічей з громадськістю. Рада на 9 фракцій є дуже складним механізмом, проходження рішень потребують чимало узгоджень, та поки що вдавалося просуватися вперед - переважна більшість питань (більше ніж 95%, що розглядалися на пленарних засіданнях), які ставили до порядку денного, набирали понад 43 голоси "За".

Дякую всім, хто в ці дні був поруч і підтримував : заступникам , команді апарату і просто небайдужим. Попереду ще багато роботи і разом зробимо її краще!!!

Олександр Ганущин Олександр Ганущин , Голова Львівської обласної ради (2015-2020)
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram