ГоловнаПолітика

Президент не причетний до ситуації зі стенограмою РНБО, - Пашинський

Скандальним документом намагалися привернути увагу до війни і проблеми Криму.

Президент не причетний до ситуації зі стенограмою РНБО, - Пашинський
Фото: 24tv.ua

Президент України Петро Порошенко не причетний до публікації стенограми засідання РНБО, яке відбулося відразу після початку анексії Криму.

Про це в інтерв'ю програмі "Лівий берег" із Сонею Кошкіною заявив голова парламентського комітету з безпеки і оборони, народний депутат Сергій Пашинський.

"Наскільки мені відомо, Президент про це (про оприлюднення стенограми, - ред.) дізнався із засобів масової інформації", - зазначив Пашинський. При цьому він додав, що деякі свої дії "корелює як голова комітету з верховним головнокомандувачем - якісь стратегічні пункти в законодавстві". Але "до ситуації зі стенограмою Президент не має ніякого стосунку", запевнив нардеп.

Він також пояснив, для чого документ оприлюднили.

"9 грудня було прийнято рішення, а 5 лютого відбулося перше засідання комітету. На ньому ми говорили про те, що відбувалося в наших силових структурах у Криму. Доповідачами виступили головний військовий прокурор, представники МВС, СБУ. Ні в кого не було мети оприлюднити стенограму РНБО. Вона просто стала одним з елементів доповіді Головного управління розвідки. Він є у відкритому доступі на сайті Комітету національної безпеки і оборони", - заявив Пашинський.

"Чому ми його оприлюднили? Я поясню, оскільки сам був ініціатором цього. Останнім часом у суспільстві відбувається якесь роздвоєння. Таке враження, що війна на сході й агресія в Криму - це речі, які нас уже не стосуються. Створюється враження, що розмовами про реформи ми починаємо заговорювати реальні процеси. А реальні процеси - і я наполягаю на цьому - полягають у тому, що нам потрібно підвищувати обороноздатність армії. І оприлюднення цих документів було спробою привернути увагу до тих подій. Ми розсекретили цілий масив доповідей розвідки, в тому числі прикордонної. Там є дуже цікаві речі, які ніхто не обговорює", - додав також він.

При цьому голова комітету стверджує, що стенограму було опубліковано згідно з чинним законодавством.

"Ця процедура прописана в законі про державну таємницю. І я не бачу тут нічого некоректного. Ми хотіли показати небезпеку і критичність ситуації, яка була наприкінці лютого-початку березня (2014 року, - С.К.) не тільки в Криму", - резюмував Пашинський.

Докладніше читайте в повному тексті інтерв'ю "Сергій Пашинський: «Серед можливих сценаріїв Яценюк розглядає і добровільну відставку»".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram