ГоловнаЕкономікаДержава

Порошенко підписав закон про державні закупівлі

Одна з головних реформ в Україні стартує з 1 квітня

Порошенко підписав закон про державні закупівлі
Фото: Макс Требухов

Президент Петро Порошенко підписав закон про державні закупівлі, який поширює систему електронних торгів ProZorro на всі держзакупівлі у країні.

Про це повідомила прес-служба голови держави.

Через ProZorro проводитимуть усі закупівлі товарів і послуг вартістю від 200 тисяч гривень і закупівлі робіт вартістю від 1,5 млн гривень. Запуск системи відбудеться у 2 етапи: з 1 квітня - для центральних органів виконавчої влади; з 1 серпня - для інших клієнтів.

Система ProZorro рік працює в пілотному режимі, через неї пройшли близько 2% держзакупівель, при цьому економія становила близько 500 млн гривень. Запуск її в роботу дозволить державі заощаджувати на держзакупівлях десятки мільярдів гривень, зазначає прес-служба Мінекономіки.

Закон "Про державні закупівлі" закріплює нові правила і процедури роботи в електронній системі державних закупівель ProZorro. Окрім іншого, змінюється порядок обміну електронними документами, розкриття інформації після аукціону, оскарження результатів торгів і т.п. Відкриваються можливості вводити до складу тендерних комісій професійних закупівельників. Крім того, документ передбачає, що можна створювати Центральні закупівельні організації (ЦЗО), які будуть проводити закупівлі відразу для декількох замовників. Особливості та принципи створення ЦЗО визначить окремо Кабінет Міністрів.

На основі закону "Про державні закупівлі" ще слід розробити підзаконні акти: постанови і розпорядження Кабміну, які регламентують, наприклад, вимоги до майданчиків і учасників торгів, деталізують процедури роботи системи тощо. Це фінальна частина підготовки, необхідної для кардинальної зміни процесу закупівель у країні, коли кожен документ і кожне рішення чиновника стануть підзвітними будь-якому громадянину з доступом в Інтернет.

Свіже інтерв'ю з ідеологом ProZorro Максимом Нефьодовим можна прочитати на LB.ua.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram