ГоловнаСвіт

Британське МЗС викликало російського посла через справу Литвиненка

У Лондоні назвали вкрай тривожною інформацію, що Путін може бути причетним до вбивства.

Британське МЗС викликало російського посла через справу Литвиненка
Тереза Мей
Фото: EPA/UPG

Британське міністерство закордонних справ викликало російського посла через результати розслідування вбивства колишнього співробітника ФСБ Олександра Литвиненка. Про це повідомила на брифінгу міністр внутрішніх справ Британії Тереза Мей, пише ВВС.

"Це [вбивство] стало приголомшливим і неприйнятним порушенням основних принципів міжнародного права і цивілізованої поведінки", - заявила вона. Британія збирається висловити "глибоке невдоволення" російському послові.

Вона також заявила, що уряд заморозить рахунки росіян, підозрюваних у вбивстві Олександра Литвиненка. Йдеться про депутата Держдуми від ЛДПР Андрія Лугового (колишній колега Литвиненка по ФСБ) і бізнесмена Дмитра Ковтуна, який у минулому був співробітником ГРУ.

Прес-секретар

Девіда Кемерона тим часом повідомила, що прем'єр-міністру належить "ретельно зважити" необхідність подальших заходів у відповідь на висновки громадського дізнання у справі Литвиненка, зважаючи на "ширшу потребу у співпраці з Росією з певних питань".

"Прем'єр-міністр зосередиться на тому, що найкраще відповідає інтересам нашої країни і забезпеченню національної безпеки, і тому ми зважуємо всі питання доволі ретельно. Прем'єр-міністр визнає важливість залучення Росії і співпраці з нею там, де це відповідає національним інтересам, а також обмеження нашої взаємодії з росіянами - наприклад із ФСБ, - де це відповідає нашим інтересам", - сказала вона.

Представник Кемерона також заявила, що Даунінг-стрит ставиться до висновків слідства дуже серйозно, а прем'єр-міністр вважає їх "вкрай тривожними". "Висновок про те, що вбивство було схвалене на вищих рівнях російської влади, вкрай тривожний. Жодна держава, не кажучи вже про постійних членів Ради Безпеки ООН, так чинити не повинна. На жаль, ці висновки підтверджують, що й так припускали ми та попередні уряди", - сказала вона.

Нагадаємо, Лондонський суд прийшов до висновку, що Литвиненка могли вбити за особистим наказом президента РФ Володимира Путіна і тодішнього голови ФСБ Миколи Патрушева.

Литвиненко помер 23 листопада 2006 року. Спершу медики припускали, що його отруїли високотоксичним талієм, проте пізніше з'ясувалося, що смерть настала через отруєння радіоактивним полонієм-210. За версією Скотланд-Ярду, його Литвиненкові підмішали в чай депутат Держдуми від ЛДПР Андрій Луговий (колишній колега Литвиненка по ФСБ) і бізнесмен Дмитро Ковтун, який свого часу був співробітником ГРУ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram