ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Reuters: уряд РФ готує секвестр бюджету на 10%

Заплановано, що секвестр заощадить російському бюджету близько 700 млрд руб.

Reuters: уряд РФ готує секвестр бюджету на 10%
Дмитрий Медведев
Фото: EPA/UPG

Уряд Росії має намір другий рік поспіль початки з правки бюджету і 10-процентного скорочення видатків через різке падіння цін на нафту і рецесію економіки.

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на двох російських чиновників.

За словами співрозмовників агентства, рішення про скорочення бюджетних витрат, установлених на 2016 рік, на 10% ухвалили на нараді в прем'єр-міністра РФ Дмитра Медведєва в грудні 2015 року.

"Є протокол наради у Дмитра Анатолійовича. Відповідно до нього, відомства до 15 січня повинні дати пропозиції щодо відкликання наданих лімітів бюджетних зобов'язань на 10 відсотків", - розповіло одно з джерел Рейтер. При цьому співрозмовник уточнив, що скорочення бюджетних витрат не торкнеться публічно-нормативних зобов'язань, зарплати бюджетників і грошового забезпечення військовослужбовців.

Планують, що секвестр заощадить російському бюджету близько 700 млрд руб. Якщо відомства до 15 січня не подадуть своїх пропозицій скорочення видатків, Мінфін примусово відкличе в них 10% лімітів, розповів співрозмовник агентства. "Після чого почнеться процедура підготовки змін до закону про бюджет-2016, бо асигнування можна зменшити тільки законом", - додало джерело.

Схвалений наприкінці грудня бюджет на 2016 рік був розрахований, зважаючи на дефіцит 3% ВВП. В основі бюджету лежить прогноз, згідно з яким середня вартість нафти у 2016 році становитиме $50 за барель, а зростання ВВП - 0,7%. Як зазначає Рейтер, з моменту прийняття бюджету ситуація погіршилася.

Затверджений бюджет Росії на 2016 рік розраховано, спираючись на середньорічну ціну нафти марки Urals $50 за барель, середньорічний курс 63,3 рубля за $1 і зростання економіки на 0,7%. На початку грудня Медведєв заявив, що уряд має "план В і навіть план C" у разі погіршення економічної ситуації. "Тому якщо знадобиться, якщо будуть складні події, якщо триватиме цілком негативний сценарій на вуглеводневому напрямку, на нафтовому і на газовому треку, нам доведеться вносити корективи, і в цьому сенсі позиція уряду буде абсолютно реалістичною", - заявив він.

Як зазначає Рейтер, цього року, як і попереднього, Мінфін РФ буде покривати дірку в бюджеті переважно коштом накопиченої в добрі часи "подушки безпеки" - Резервного фонду, який буде вичерпано майже повністю.

Газета "Ведомости" 11 грудня написала, що Мінфін РФ запропонував уряду провести на початку року секвестр бюджету на 5%, якщо ціна нафти становитиме $40 за барель і нижче. Голова Рахункової палати Тетяна Голікова у відповідь закликала "припинити лякати населення" прогнозами про недонадходження доходів бюджету у зв'язку з падінням цін на нафту й ослабленням рубля. "Ще раз проводити секвестр на 5% деструктивно, 2015 рік це засвідчив. Навіщо ще раз наступати на ці граблі? У цьому немає жодної потреби", - заявила голова російської Рахункової палати. Вона наголосила, що треба принаймні квартал відпрацювати в ухваленому варіанті бюджету.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram