ГоловнаПолітика

FARE залишилася не задоволена покаранням винуватих у расистському скандалі в Києві

Організація поділилася посиланням на розгромний матеріал Харківської правозахисної групи.

FARE залишилася не задоволена покаранням винуватих у расистському скандалі в Києві
Фото: http://khpg.org

Організація Football Against Racism In Europe (FARE), яка співпрацює з УЄФА і ФІФА, вважає, що Україна не змогла адекватно покарати людей, які напали на темношкірих уболівальників під час матчу "Динамо" - "Челсі" 20 жовтня 2014 року в Києві.

На своїй сторінці у фейсбуці FARE написала, що прокуратура Києва не змогла покарати винуватих у цьому расистському скандалі. При цьому FARE поділилася посиланням на англомовний матеріал на сайті Харківської правозахисної групи. Цікаво, що цієї публікації немає ні на українській, ні на російській версіях сайту.

Як сказано в матеріалі, покарали лише 22-річного хлопця. Він отримав два роки позбавлення волі умовно з випробувальним терміном один рік.

"Щонайменше п'ятеро темношкірих футбольних уболівальників, які спостерігали за матчем між "Динамо" і "Челсі", зазнали нападу того дня разом із людьми, які втрутилися, щоб захистити їх. Незрозуміло, на яких підставах міліція і прокуратура весь час говорить про бійку, оскільки численні очевидці, а також фото- та відеоматеріали підтверджують, що четверо чоловіків зазнали нападу в секторі 23 і принаймні один у секторі 19. Усі чоловіки, на яких напали, були чорними, і за словами В'ячеслава Лихачова, керівника Групи моніторингу прав національних меншин, є відеокадри телеканалу 2 + 2, на яких нападники також скандували "White power!", - сказано в повідомленні.

Через цей інцидент Контрольно-дисциплінарний комітет ФІФА покарав "Динамо" трьома домашніми матчами без глядачів. При цьому санкцію для третього матчу відклали на випробувальний термін - 3 роки. Також клуб оштрафували на 100 тис. євро. Серед причин вказували "расистську поведінку".

Харківська правозахисна група також згадує заяву директора НСК "Олімпійський" Володимира Спільниченка, який запропонував створити на стадіоні окремий сектор для темношкірих. Втім організація вказує, що прес-служба НСК згодом назвала слова Спільниченка вирваними з контексту і запевнила, що він проти створення окремих секторів.

Також організація згадує слова віце-президента "Динамо" Олексія Семененка, який припустив, що напади були "провокацією" й були організовані заздалегідь людьми, зацікавленими в нагнітанні соціального напруження.

Харківська правозахисна група не оминула увагою і заяву Президента Петра Порошенка, який угледів російський слід у нападі і який доручив МВС і СБУ ретельно розслідувати інцидент.

"Досі немає жодних доказів того, що міліція і СБУ зробили щось більше, ніж висунули звинувачення в "дрібному хуліганстві" 22-річному хлопцеві", - обурюється організація.

Правозахисники критикують МВС і прокуратуру за те, що справу розслідували як "бійку між футбольними фанатами", а расистські мотиви не згадувалися.

Організація згадує і матеріал видання "Букви" про те, що одним із нападників був молодший сержант міліції і помічник нардепа Андрія Білецького 22-річний Владислав Олійник. Білецький, як стверджує FARE, раніше мав неонацистські та антисемітські переконання.

"Люди, які моніторять расизм в Україні, таким чином виявили футбольних хуліганів із неонацистських ультраправих угруповань. Роль кожного індивіда повинна, очевидно, бути доведена, однак тривалі спроби або оголосити інцидент "провокацією", або заперечувати расистські мотиви є тривожно неадекватними і ставлять безпеку людей під загрозу", - підсумувала Харківська правозахисна група.

Варто зазначити, що раніше саму організацію FARE звинувачували в упередженості і натякали, що її може використовувати у своїх інтересах Росія.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram