ГоловнаПолітика

Україна завершує підготовку до подачі позову проти Росії в суд ООН

Суму компенсації раніше оцінили в 50 млрд доларів.

Україна завершує підготовку до подачі позову проти Росії в суд ООН
Павел Петренко
Фото: www.dyvys.in

Україна завершує формальності і готується подати позов проти Росії в Міжнародний суд ООН 2016 року.

Як заявив в ефірі "5 каналу" міністр юстиції Павло Петренко, цього року Україна ініціює велику справу в Міжнародному суді ООН, в рамках якої "звернеться з вимогами до Росії про порушення конвенції в питанні підтримки тероризму".

"Докази зібрано, і ми зараз закінчуємо досудовий процес комунікації з російською стороною і підемо в суд", - заявив Петренко.

Нагадаємо, про те, що Україна починає процес подачі позову в Міжнародний суд ООН з приводу порушення Росією міжнародної конвенції про заборону фінансування тероризму та за підтримку терористів на Донбасі, Петренко оголосив ще в серпні 2014 року.

У вересні 2015 року міністр закордонних справ Павло Клімкін оцінив суму претензій України в більш ніж 50 млрд доларів.

Україна також подала проти Росії три позови в Європейський суд з прав людини. Перший позов стосується подій, що відбувалися у 2014 році в Криму і на сході України. Другий - викрадення груп дітей у східній частині України та їхнього тимчасового перевезення в Росію. Третій порушення Росією права Олега Сенцова й інших українців на правосуддя. Усі ці позови є на стадії листування.

За словами Петренка, в межах цих трьох справ Україна подала "дуже багато доказової бази", а Росія "не надала жодного доказу і жодного пояснення".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram