ГоловнаКультура

Помер французький композитор-авангардист П'єр Булез

Його вплив на сучасну академічну музику складно переоцінити

Помер французький композитор-авангардист П'єр Булез

6 січня в Німеччині у віці 90 років помер відомий французький композитор і диригент П'єр Булез.

Про це повідомляє The Guardian.

Видання інформує, що композитор помер у Баден-Бадені після тривалої хвороби, що не дозволила йому взяти участь у концертах на честь його 90-річчя, які проводили по всьому світу.

П'єр Булез - один з найвидатніших композиторів нашого часу. Він почав кар'єру 1948 року, отримавши місце диригента в театрі Маріньї. Світову популярність композитору принесли кантата "Сонце вод" (1950) і Друга фортепіанна соната (1952).

У 1960-1970-х роках Булез емігрував з Франції після конфлікту з консервативним музичним істеблішментом. Він довго жив у Німеччині та Великобританії, де диригував симфонічним оркестром, а також у США, змінивши біля пульта Нью-Йоркської філармонії Леонарда Бернстайна.

"Дев'ятичастинний вокально-інструментальний цикл «Молоток без майстра» став хрестоматійною для нової музики партитурою, а він сам як диригент зробив еталонні записи творчості композиторів XX століття і Ріхарда Вагнера", - пише в одному зі своїх анонсів музичний критик LB.ua Любов Морозова.

Композитор

експериментував з електронною, конкретною та мікрохроматичною музикою, з 1974-го по 1992 рік був головою інституту IRCAM, що досліджує акустику та сучасну музику.

Не так давно в Києві пройшов концерт на честь 90-річчя великого композитора - Ухо-ансамбль під керівництвом Луїджі Гаджеро виконав кілька творів Булеза, а також кілька робіт-омажів його творчості.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram