ГоловнаКультура
Спецтема
"Исламское государство"

У Лондоні відтворять підірвану ІД Тріумфальну арку Пальміри

Ідентичну арку встановлять на Таймс-сквер у Нью-Йорку.

У Лондоні відтворять підірвану ІД Тріумфальну арку Пальміри
Пальмира до уничтожения
Фото: EPA/UPG

На Трафальгарській площі Лондона за допомогою 3D-принтера відновлять фрагмент Тріумфальної арки - стародавньої пам'ятки сирійської Пальміри, яку зруйнували бойовики "Ісламської держави" (ІД).

Про це повідомляє BBC.

Реконструює фрагмент Інститут цифрової археології Гарвардського й Оксфордського університету, а також Музей майбутнього з Дубая. Уцілілі фрагменти Пальміри - дві колони біля входу в храм - відновлять за фотографіями завдяки 3D-принтеру.

Пам'ятник представлять у квітні 2016 року. Ідентичну арку встановлять на Таймс-сквер у Нью-Йорку.

Інститут цифрової археології залучив добровольців до роботи над спільним проектом. За допомогою спеціальних 3D-камер вони знімають культурні об'єкти Близького Сходу та Північної Африки, які входять у групу ризику.

У травні бойовики ІД захопили Пальміру. Ісламісти почали знищувати релігійні артефакти, які в їхньому уявленні є образливими для ісламу. У серпні вони обезголовили багаторічного керівника археологічних робіт на місці стародавньої Пальміри.

Після цього терористи підірвали головний храм святилища бога Бела, який вважався головною історичною пам'яткою комплексу, що збереглася практично в первозданному вигляді. Також вони підірвали розташований неподалік храм Баала (Баалшаміна), зведений у другому столітті нашої ери.

У жовтні терористи підірвали знамениту Тріумфальну арку. Монументу часів римського правління було близько двох тисяч років. Згодом того самого місяця бойовики підірвали три древні колони з прив'язаними до них людьми.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram