ГоловнаСвіт

Саудівська Аравія розірвала дипвідносини з Іраном

Протягом 48 годин іранські дипломати повинні покинути територію країни

Саудівська Аравія розірвала дипвідносини з Іраном
Фотография с акции в поддержку шейха Нимр аль-Нимр в Йемене
Фото: EPA/UPG

Саудівська Аравія розірвала дипломатичні відносини з Іраном після того, як іранська влада розкритикували страту шиїтського проповідника Німр аль-Німра.

Як пише видання Le Monde, протягом 48 годин іранські дипломати повинні покинути територію країни.

Шейха Німр Бакр аль-Німра і 46 інших представників шиїтської меншини стратили в суботу, 2 січня. Їх звинуватили в тероризмі.

Після цього натовп демонстрантів напав на саудівське посольство в Тегерані. Саме цей інцидент голова МЗС Саудівської Аравії Адель аль-Джубейр назвав причиною розриву дипвідносин.

Своєю чергою лідер ліванського радикального шиїтського угруповання "Хезболла", що його підтримує Іран, шейх Хассан Насралла звинуватив Саудівську Аравію у спробі розпалити громадянську війну між мусульманами і закликав своїх послідовників "не потрапити в цю пастку".

Держдепартамент США висловив жаль у зв'язку зі стратою шиїтського богослова: за словами представників американського зовнішньополітичного відомства, дії Ер-Ріяда можуть загострити ситуацію на Близькому Сході. Вашингтон закликав саудівську владу поважати думку опозиції та критику на свою адресу.

З критикою також виступили і деякі європейські країни, зокрема Великобританія.

Нагадаємо, 2 січня в Саудівській Аравії стратили 47 осіб, засуджених за участь у змовах і терактах. Частину з них обезголовили, частину розстріляли. Серед страчених виявився один з найвизначніших представників шиїтської меншини Саудівської Аравії шейх Німр аль-Німр, якого 2012 року заарештували за звинуваченням у підбурюванні до масових заворушень у багатій на нафту провінції Аль-Катіф.

Саудівська Аравія є одним зі світових лідерів за кількістю страт. У 2015 році в країні стратили щонайменше 157 осіб, що є найвищим показником з 1992 року, коли було вбито 192 засуджених.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram