ГоловнаСвіт

Країни Перської затоки оголосили "Хезболлу" терористичною організацією

Лідер "Хезболли" звинуватив Саудівську Аравію в розпалюванні політичного конфлікту в Лівані.

Країни Перської затоки оголосили "Хезболлу" терористичною організацією
Хасан Насралла
Фото: Хасан Насралла

Блок із шести країн Перської затоки (Саудівська Аравія, ОАЕ, Кувейт, Катар, Бахрейн і Оман) офіційно оголосив радикальну ліванську шиїтську організацію "Хезболла" терористичною організацією.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

У заяві Ради співпраці арабських держав Перської затоки (РСАДПЗ) сказано, що на такий крок блок пішов через ворожі дії з боку групи бойовиків у межах своїх держав-членів.

Генсекретар РСАДПЗ Абдель Латіф Рашид аз-Заяні (Abdullatif al-Zayani) пояснив таке рішення тим, що "Хезболла" намагається вербувати членів у рамках блоку, а також здійснює контрабанду зброї і вибухових речовин.

Країни Перської затоки ввели санкції проти окремих членів "Хезболли" ще 2013 року у відповідь на втручання організації в громадянську війну в Сирії на боці президента Башара Асада. Тоді лише окремі країни блоку, включаючи Саудівську Аравію, ОАЕ і Бахрейн, назвали "Хезболлу" терористичною організацією.

Як зазначає Рейтер, за день до цього лідер "Хезболли" Хасан Насралла заявив, що Саудівська Аравія підштовхнула Ліван до нової фази політичного конфлікту, оголосивши, що припиняє надання допомоги ліванській армії. Насралла також звинуватив саудитів в організації терактів у Лівані.

Саудівська Аравія має значний вплив у Лівані через підтримку, яку вона надає сунітському політику Сааду аль-Харірі, колишньому прем'єр-міністру Лівану, який у вівторок заявив, що "заворушення, блокування доріг і спалювання шин" - це спроби "спровокувати хаос і розбрат".

Напруження між "Хезболлою" і Харірі вилилося у збройний конфлікт 2008 року, коли політична суперечка, підживлена саудівсько-іранським суперництвом, спровокувала коротку громадянську війну. Насралла сказав, що повторення цього конфлікту не буде.

Шиїтська "Хезболла" воює з противниками Башара Асада в Сирії практично зі самого початку кризи в Сирії.

Нагадаємо, в липні 2015 року "Хезболла" заявила про зближення з Росією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram