ГоловнаПолітика

Україна врахує рекомендації Венеціанської комісії до закону про декомунізацію

Європейці визнали право приймати такий закон, але визнали його надмірно суворим.

Україна врахує рекомендації Венеціанської комісії до закону про декомунізацію
Засідання Венеціанської комысcії
Фото: www.venice.coe.int

Венеціанська комісія закликала вдосконалити український закон "Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) режимів і заборону пропаганди їхньої символіки".

Проміжний висновок Венеціанської комісії та ОБСЄ/БДІПЛ було ухвалено на пленарному засіданні комісії 18 грудня, повідомляють на сайті Ради Європи.

При цьому європейці визнають, що документ має законну мету, але зазначають, що він охоплює надто широку сферу застосування. На думку комісії, це "може перешкоджати свободі висловлення думок й участі політичних партій у виборах". Нагадаємо, Компартія України не змогла взяти участь у місцевих виборах через цей закон.

"Венеціанська комісія та ОБСЄ/БДІПЛ визнають право України заборонити чи навіть запровадити кримінальну відповідальність за використання певної символіки і пропаганду тоталітарних режимів, але попереджають, що в нинішній редакції закон може перешкоджати праву на свободу вираження думок. Поняття "пропаганда" слід чітко визначити і повинно передбачати щось більше, ніж просте вираження думок та ідей", - сказано у висновку.

Експерти зазначають, що закон містить надмірне покарання за пропаганду символіки. Тільки дії, які становлять реальну небезпеку для суспільства, повинні каратися кримінальною відповідальністю. "Просте зображення символу чи використання імені не повинно призводити до тюремного ув'язнення", - вважає Венеціанська комісія та закликає переглянути міру покарання.

При цьому Венеціанська комісія зазначила, що представники України висловили готовність переглянути цей закон відповідно до зауважень у висновках.

Про це ж на брифінгу в понеділок сказав перший заступник голови Верховної Ради Андрій Парубій. Він повідомив, що комісія вважає за необхідне чіткіше прописати в законодавстві термін "пропаганда".

"Ми обговоримо ці пропозиції щодо пропаганди, інших застережень. Можливо, ми деякі аспекти і врахуємо під час удосконалення нашого законодавства", - сказав він.

Нагадаємо, закон про декомунізацію набув чинності 21 травня 2015 р. Він, зокрема, передбачає перейменування населених пунктів протягом шести місяців, проте місцева влада в ці терміни не вклалися. Тож у закон повинні внести зміни щонайменше  в частині продовження терміну перейменування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram