ГоловнаСуспільствоЖиття

Активісти блокади Криму дозволили запустити відновлену ЛЕП

На лінії "Каховська - Титан" може бути відновлено електропостачання

Активісти блокади Криму дозволили запустити відновлену ЛЕП
Фото: Макс Требухов

Активісти блокади анексованого Росією Криму дозволили розпочати експлуатацію відновленої лінії електропередачі 220 кВ "Каховська - Титан".

Про це на брифінгу повідомив голова Меджлісу кримськотатарського народу, депутат Верховної Ради Рефат Чубаров.

За його словами, 5 грудня відбулися переговори з цього питання з Президентом Петром Порошенком. Було прийнято рішення пустити електрику на півострів однією з чотирьох ЛЕП, а саме гілкою "Каховська - Титан".

"Учасники блокади приходять до того, що цією лінією "Каховська - Титан" може бути відновлено електропостачання", - заявив Чубаров.

Він також зазначив, що максимальна потужність на цій лінії становить 220-250 мВт. Це, за словами Чубарова, дозволить забезпечувати електроенергією соціальні об'єкти в Криму.

Глава Меджлісу висловив сподівання, що наслідком цього "жесту доброї волі" з боку України стане звільнення арештованих у Криму кримськотатарських активістів. При цьому він попередив, що відновлення енергопостачання однією ЛЕП може бути припинено в кінці грудня в разі невиконання низки умов.

Чубаров також повідомив, що активісти припинять перевірки автотранспорту на адмінкордоні з півостровом після того, як набуде чинності рішення Кабінету міністрів про заборону вантажоперевезень у Крим.

Нагадаємо, бригада "Укренерго" приступила до заміни зруйнованої опори лінії електропередачі (ЛЕП) 220 кВ "Каховська - Титан", якою електроенергія може подаватися в Крим і два райони Херсонської області, вранці 24 листопада.

Проте вранці 26 листопада ремонтники припинили роботу на вимогу учасників блокади Криму.

Один з лідерів акції Ленур Іслямов заявив, що ремонт блокуватимуть, поки окупаційна влада Криму не почне звільняти політв'язнів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram