ГоловнаПолітика

США сподіваються, що наступним кроком стосовно Донбасу стане повний доступ ОБСЄ

У процесі врегулювання конфлікту в Україні "залишається ще багато роботи", наголосили у Вашингтоні.

Офіційний Вашингтон позитивно оцінив повідомлення про перенесення незаконних виборів на Донбасі і початок відведення важкого озброєння. Одночасно США закликали сторони забезпечити безперешкодний доступ спостерігачів ОБСЄ на всій окупованій території України - до кордону з РФ.

Про це заявив заступник речника Державного департаменту США Марк Тонер, передає Укрінформ.

"Сполучені Штати позитивно оцінюють повідомлення, що підтримувані Росією сепаратисти відклали проведення незаконних виборів на сході України. Люди, які живуть на територіях, підконтрольних сепаратистам, заслуговують на те, щоб вибирати місцеву владу на виборах, які відповідають міжнародним стандартам і українському законодавству і відбуваються під наглядом спостерігачів ОБСЄ, як це передбачають мінські домовленості", - підкреслив Тонер.

Представник Держдепартаменту США також привітав доповідь ОБСЄ про початок відведення України, РФ і сепаратистами додаткового важкого озброєння від лінії зіткнення, що було узгоджено тристоронньою контактною групою на рівні представників України, Росії та ОБСЄ.

"Це надалі сприятиме припиненню вогню і виведенню важкого озброєння і бойовиків з України", - підкреслив представник Держдепу.

Він зазначив, що в процесі врегулювання конфлікту в Україні "залишається ще багато роботи". Втім "критично важливою" він назвав вимогу, щоб "ОБСЄ отримала повний доступ до території, включно до міжнародного кордону України та РФ".

Нагадаємо, українська сторона дала старт процесу відведення озброєння 3 жовтня після двох діб повної тиші на Донбасі. Від суботи ЗСУ складали списки озброєння і погоджували їх з ОБСЄ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram