ГоловнаПолітика

ЦВК пояснила, що треба для виборів в окремих районах окупованого Донбасу

Потрібен спеціальний закон, а також відновлення держреєстру виборців і виборчої інфраструктури в цих районах.

ЦВК пояснила, що треба для виборів в окремих районах окупованого Донбасу
Фото: EPA/UPG

Для проведення виборів на непідконтрольних Україні територіях Донбасу потрібен спеціальний закон і відновлення реєстру виборців.

Про це заявив голова ЦВК Михайло Охендовський, повідомила прес-служба Центрвиборчкому.

За його словами, зустріч "нормандської четвірки", яка відбулася 2 жовтня в Парижі, вселяє з цього приводу стриманий оптимізм.

"ЦВК сподівається, що вже найближчим часом будуть створені передумови, необхідні для призначення місцевих виборів в окремих районах Донецької та Луганської областей Верховною Радою", - сказав він.

"Для цього має бути прийнятий відповідний спеціальний закон. Крім того, вимагає відновлення цілісність Держреєстру виборців і виборчої інфраструктури в цих районах в цілому", - додав Охендовський.

Зокрема, за його словами, йдеться про "визначення можливості роботи виборчих комісій і проведення голосування в приміщеннях для голосування виборчих дільниць, які існують на постійній основі з 2012 року, уточнення їх меж, з'ясування необхідності утворення нових".

Крім того, голова ЦВК зупинився на питанні безпеки виборців, членів виборчих дільниць та документації.

"Необхідно буде вирішити питання безпеки транспортування виборчої документації. А у зв'язку з тим, що, відповідно до мінських домовленостей, створення так званої"народної міліції" в окремих районах передбачено тільки після проведення місцевих виборів, виникає питання, які саме органи будуть уповноважені державою на вирішення питань безпеки", - заявив Охендовський.

Крім того, він вимагає гарантувати свободу діяльності політичних партій і вітчизняних ЗМІ, свободу ведення агітації і рівних можливостей для кожного кандидата.

Нагадаємо, президент Франції Франсуа Олланд за результатами переговорів "нормандської четвірки" 2 жовтня заявив, що місцеві вибори на окремих територіях Донецької та Луганської областей можуть бути проведені лише наступного року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram