ГоловнаПолітика

Конституційний суд дозволив децентралізацію

Парламент отримав "зелене світло" на внесення змін до Конституції

Конституційний суд дозволив децентралізацію
Фото: Макс Требухов

Конституційний суд ухвалив позитивний висновок щодо президентського проекту змін до Конституції України в частині децентралізації, який внесли до порядку денного Верховної Ради 16 липня цього року. Про це повідомляють інформаційні агентства "Українські новини" та УНІАН з посиланням на текст висновку.

Текст висновку на засіданні в п'ятницю зачитав суддя КС Василь Бринцев.

Поправки передбачають передачу громадам значної частини повноважень і фінансових ресурсів.

Виконавчу владу на місцях, згідно з документом, замість місцевих державних адміністрацій здійснюватимуть префекти. Префекти призначатимуться і звільнятимуться так само, як зараз голови держадміністрацій - указом президента України за поданням Кабінету Міністрів України. Префекти не втручатимуться в оперативне управління, не будуть розпоряджатися бюджетними потоками і будь-якими іншими фінансовими ресурсами місцевого самоврядування.

Префект має право припиняти дію актів місцевого самоврядування з мотивів їхньої невідповідності Конституції чи законам України з одночасним зверненням до суду.

Президенту, Конституційному суду і Верховній Раді надано право притягувати до відповідальності ті ради, які ухвалюватимуть сепаратистські рішення, створюватимуть загрозу суверенітету, територіальній цілісності та національній безпеці України.

У таких випадках президент, як гарант Конституції, припинятиме повноваження відповідної ради або голови громади. Конституційний Суд має дати правову оцінку, а Верховна Рада - ухвалити рішення про призначення позачергових виборів відповідної ради або голови громади.

Як наголошується в пояснювальній записці до документа, метою запропонованих змін є відхід від централізованої моделі управління в державі за збереження унітарності, забезпечення самостійності місцевого самоврядування та побудова ефективної системи територіальної організації влади в Україні, реалізація повною мірою положень Європейської хартії місцевого самоврядування, принципів субсидіарності та фінансової самодостатності місцевого самоврядування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram