ГоловнаПолітика

У Нідерландах зволікають із ратифікацією УА України і ЄС

Група активістів домагається референдуму.

У Нідерландах зволікають із ратифікацією УА України і ЄС
Фото: think0.deviantart.com

У Нідерландах група активістів Комітету громадян Євросоюзу щонайменше до 6 серпня заблокувала завершення ратифікації угоди про асоціацію України з ЄС.

Як повідомляє Бі-бі-сі, угоду про асоціацію України з ЄС опублікували в урядовій газеті 10 липня, після того як нижня і верхня палати схвалили її (7 квітня і 7 липня відповідно).

Проте 1 липня набув чинності новий голландський закон про проведення референдумів, згідно з яким громадяни можуть вимагати організації консультативного референдуму з нещодавно ухвалених законів чи угод.

"Оскільки угода підпадає під критерії закону про консультативний референдум, уряд, перш ніж повідомити депозитарій угоди, повинен дати час громадянам, які мають право голосу, подати заявку на проведення консультативного референдуму. Це вимога закону, і такий час виділяють незалежно від проведення якоїсь кампанії за чи проти проведення референдуму. Термін для подання попереднього запиту становить чотири тижні після публікації в урядовій газеті (у цьому випадку до 6 серпня). Протягом тижня після цього виборча рада оголошує результат. Тож найшвидше, коли Нідерланди можуть ратифікувати угоду - середина серпня", - пояснив представник МЗС Нідерландів.

За його словами, якщо для попередньої заявки потрібно подати 10 000 підписів, то для остаточної заявки протягом 13 тижнів слід зібрати і відправити 300 000 підписів.

У популярному блозі "Без стилю" (44-й рядок у списку найбільш відвідуваних інтернет-ресурсів у Голландії) Комітет громадян Євросоюзу обговорює перебіг кампанії за референдум щодо УА України і ЄС.

Самі організатори кампанії кажуть, що це багато в чому результат збігу обставин. Проте активісти зазначають, що не згодні з тим, як Євросоюз реагує на участь Росії в конфлікті на сході України. Саму угоду про асоціацію блогери називають "провокацією і загрозою для добробуту нашого і українців".

Але навіть якщо референдум організують і більшість громадян проголосують проти ратифікації документа, це не стане обов'язковою вказівкою. Влада країни може залишити своє рішення чинним.

Угода про асоціацію України з Євросоюзом має набути чинності 1 січня 2016 року, але для цього потрібно, щоб усі 28 членів ЄС ратифікували документ. 20 країн ЄС уже завершили ратифікацію, шість країн (Бельгія, Нідерланди, Франція, Чехія, Австрія й Італія) перебувають у процесі ратифікації, дві країни (Греція і Кіпр) ще не починали процесу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram