ГоловнаСуспільствоВійна

Російська газета визнала причетність РФ до краху рейсу MH17

Розрахунок "Бука" міг переплутати "Боїнг-777" з Ан-26.

Російська газета визнала причетність РФ до краху рейсу MH17
Фото: ЕРА/UPG

Російське видання "Новая газета" опублікувала власне розслідування катастрофи рейсу MH17, що сталася майже рік тому над Донецькою областю, дійшовши висновку, що літак із 298 пасажирами на борту збили з російського ЗРК "Бук".

"Пускова установка ЗРК «Бук» (у єдиному екземплярі, без належного комплекту, що складається з станції виявлення і цілевказування, командного пункту і пуско-зарядної установки) зайшла з Росії на територію «ЛНР» 14 липня 2014 року. У Краснодоні «Бук» розмістили в порожніх армійських складах, де він і простояв весь світловий день. У ніч із 14 проти 15 липня, знову під час комендантської години, ракетна установка виконала такий, на перший погляд, не цілком логічний маршрут: Краснодон - Первомайськ - Красний Луч. У ніч із 15 проти 16 липня «Бук» доправили в район Сніжне - Торез. Передача «Бука» донецьким відбулася в Сніжному", - йдеться в публікації видання.

Уранці 17 липня ЗРК відправили на позиції в район Сніжного, де він і збив "Боїнг" "Малайзійських авіаліній".

За версією російської газети, сепаратисти очікували зустріти на висоті 7000 метрів український Ан-26, але, не маючи радіолокаційної станції, переплутали його з "Боїнгом" МН17, що летів з Амстердама в Куала-Лумпур. "Після чого пішли переможні реляції про черговий «пташкопад», а тоді усвідомлення всієї жахливості катастрофи", - йдеться в розслідуванні.

Нагадаємо, що таку версію озвучували відразу ж після авіакатастрофи, але офіційна Росія весь час заперечує її.

На початку цього місяця Рада безпеки Нідерландів розіслала країнам, які брали участь у розслідуванні авіакатастрофи, чорновий варіант звіту. Остаточний варіант розслідування планують оприлюднити в жовтні. Росія, яка теж отримала від Нідерландів проект фінальної доповіді, розкритикувала її. У російських фахівців нібито виник "цілий ряд істотних зауважень до документа, до наведеної аргументації, просто технічних відомостей".

"Боїнг-777" авіакомпанії Malaysia Airlines, який прямував за курсом Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), збили на сході України. На його борту перебували 298 осіб, усі вони загинули.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram