ГоловнаПолітика

Рада з четвертої спроби ухвалила зміни до закону про прокуратуру

"Самопоміч" та Радикальна партія покинули зал на знак протесту

Рада з четвертої спроби ухвалила зміни до закону про прокуратуру
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада України у другому читанні та в цілому проголосувала за зміни до закону "Про прокуратуру".

За прийняття відповідного проекту з четвертої спроби проголосували 228 депутатів при мінімально необхідних 226. Перед цим парламент тричі провалив голосування.

Документ припускає існування спеціалізованої антикорупційної прокуратури, члени якої призначаються генпрокурором за поданням конкурсної комісії.

Основна дискусія в залі під час обговорення проекту стосувалася того, які квоти у складі такої комісії буде мати Парламентський комітет з питань протидії корупції та Рада прокурорів. У результаті дебатів було прийнято рішення, що Верховна Рада буде призначати 7 членів комісії, а рада прокурорів - 4.

Раніше депутат Юрій Луценко запропонував, що до комісії з обрання антикорупційного прокурора 6 осіб буде делегувати Рада, а 5 - генпрокурор. Водночас нардеп від "Самопомочі" Єгор Соболєв наполягав на пропорції 3 на 7.

Після голосування депутати з Радикальної партії і "Самопомочі" пішли із сесійної зали на знак протесту проти ухвалення закону. На думку депутатів, цей закон - "це профанація боротьби з корупцією".

Інші позиції підтримано в редакції, запропонованій комітетом до другого читання.

Нагадаємо, раніше Рада ухвалила в другому читанні проект закону "Про національну поліцію".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram