ГоловнаКультура

Експерти розробили проект директиви культурної політики України

Основний меседж: культура мусить припинити обслуговувати ідеологію

Експерти розробили проект директиви культурної політики України
Фото: LB.ua

Експерти "Реанімаційного пакету реформ", які займаються проблемами української культури, оприлюднили проект Директив культурної політики.

Проект презентували сьогодні на круглому столі в Українському кризовому медіа-центрі, повідомляє кореспондент LB.ua.

Круглий стіл "РПР Культура: як подолати імітацію?" відбувся 28 травня за участі експертів РПР, представників громадських організацій та керівників Мінкульту. Зокрема, був присутній міністр культури В'ячеслав Кириленко.

У рамках круглого столу учасники обговорили проект довгострокової стратегії, яка розробляється в Міністерстві культури і виноситься на громадське обговорення. Зауважимо, що паралельно розробляється ще одна стратегія - на базі громадської платформи "Культура 2025", але створення цих двох документів (міністерського та громадського) не взаємозалежні.

Крім того, темою для дискусій стали законопроекти про введення конкурсного відбору у процесі призначення керівників державних культурних інституцій - музеїв, театрів, бібліотек і так далі. Наразі у Верховну Раду внесли два законопроекти - один від Мінкульту, другий, створений з ініціативи народного депутата Ірини Подоляк.

Експерти від групи "РПР Культура", яка утворилася недавно, оприлюднили своє бачення мінкультівської стратегії і законопроекту про конкурси, а також презентували свій проект Директив культурної політики в Україні.

Зокрема, Директиви складаються з 11 пунктів, серед яких - визнання культури основою суспільного життя, ключовим фактором запобігання суспільним конфліктам та основою для об'єднання суспільства; створення умов для існування культури як динамічної складної системи; впровадження нових підходів до фінансування і стимулювання культурних процесів і так далі. Представлений варіант є першим драфтом, його винесено на обговорення.

Фото: LB.ua

При цьому залишається непроартикульованим, яким чином Директиви виконуватимуться Міністерством культури та іншими органами у цій сфері, у разі їхнього остаточного узгодження з усіма учасниками дискусії.

До складу групи "РПР Культура" входять Наталія Кривда, Володимир Кадигроб, Мар'яна Матвійчук, Олена Салата, Лариса Венедиктова, Лариса Артюгіна, Вікторія Колеснікова, Лариса Бабій, Сергій Галетій, Антон Корвін-Піотровський та інші.

Нагадаємо, раніше експерти РПР назвали проект Довгострокової стратегії Мінкульту "імітацією": "документ не відображає значну частину завдань, прописаних у коаліційній угоді і Президентській стратегії сталого розвитку "Україна - 2020".

З текстом проекту міністерської стратегії можна ознайомитися за посиланням.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram