ГоловнаЕкономікаФінанси

Рада дозволила ввести мораторій на держборгові виплати

Кабмін отримав аргумент у переговорах із кредиторами

Верховна Рада у вівторок проголосувала за ухвалення законопроекту №2898 за основу і в цілому, що дає Кабміну право вводити мораторій на зовнішні боргові виплати, а місцевим радам - на внутрішні. За нього віддали свої голоси 256 депутатів за 226 мінімально необхідних.

Мораторій вводять на кожне боргове зобов'язання, допоки кредитори не погодяться змінити його умови.

У додатку до проекту визначено перелік інструментів, до яких можна застосувати мораторій: це 11 випусків державних єврооблігацій 2005-2013 років, термін погашення по яких припадає на 2015-2023 роки (у тому числі - єврооблігації, продані Росії 2013 року); три гарантовані державою випуски єврооблігацій держпідприємства "Фінансування інфраструктурних проектів" 2010-2012 років із погашенням у 2017-2018 роках; п'ять гарантованих кредитів Укравтодору 2005-2011 років із погашенням у 2015-2017 роках; гарантований кредит КБ "Південне" 2011 року з погашенням у 2018 році; гарантований кредит "Укрмедпостач" 2009-го з погашенням у 2020 році; місцеві запозичення Київради 2005 і 2011 років із погашенням у 2015-2016 роках.

У пояснювальній записці до документа сказано, що це рішення ухвалюють, щоб забезпечити фінансову стабільність, боргову стійкість країни та запобігти негативному впливу потенційного невиконання зобов'язань згідно із держборгом.

Виступаючи перед голосуванням із трибуни Ради, прем'єр Арсеній Яценюк заявив, що уряд сподівається, що до мораторію не дійде і кредитори погодяться на реструктуризацію.

"[Прошу кредиторів] прислухатися до пропозицій уряду України і реструктуризувати борги України на умовах, які запропонував український уряд. У найближчі 4 роки нам потрібно знизити навантаження на бюджет на суму близько 15 млрд доларів США. Ми хочемо заплатити, але на тих умовах, які пропонує український уряд й Українська держава. Якщо ви справедливо ставитеся до українських громадян і України, яка потерпає від війни, яка втратила від російської агресії Крим, допоможіть не словом, а доларом, а точніше - мільярдами доларів. І український народ оцінить це", - заявив прем'єр.

Другим голосуванням за проект №2899 ("за" - 246 голосів) депутати передбачили, що на термін мораторію призупиняють положення Бюджетного кодексу, які передбачають обов'язок Мінфіну обслуговувати і погашати державний і гарантований державою борг за зовнішніми зобов'язаннями, визначеними Кабміном.

Нагадаємо, 4-річна програма Міжнародного валютного фонду для України передбачає, що країна повинна домовитися зі своїми приватними кредиторами про зниження податкового навантаження на 15,3 мільярда доларів. У цю суму входить і відстрочка на платежі, і списання частини боргів.

Однак двомісячні переговори з кредиторами поки що не дали результатів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram