ГоловнаЕкономікаФінанси

Стали відомі основні висновки службового розслідування щодо ДФС

Білоус та Макаренко конфліктували між собою

Стали відомі основні висновки службового розслідування щодо ДФС
Фото: sfs.gov.ua

У висновках службового розслідування щодо Державної фіскальної служби, яке призвело до відставки начальника відомства та його заступників, йдеться, що вони за дев'ять місяців не змогли реорганізувати відомство і створили вкрай неефективну систему управління.

Про це пише "Радіо Свобода" з посиланням на висновки розслідування, які опинилися в руках видання.

Воно також виявило конфлікт між главою ДФС Ігорем Білоусом і його заступником Анатолієм Макаренком, який курував митницю.

Також розслідування виявило, що керівництво ДФС не змогло зупинити старі схеми відшкодування ПДВ, ухилення від сплати податків та нелегальної торгівлі підакцизними товарами; не змогло повернути борги, накопичені компанією "Укрнафта"; не тільки не вирішило проблеми з адміністрування податків, а й збільшило кількість відмов у реєстрації податкових накладних; провалив роботу з боротьби з корупцією всередині служби. Також звільнених начальників ДФС звинувачують у неспроможності довести до суду з обвинувальним актом кримінальні справи.

Публікацію висновків приурочили до призначення Білоуса новим начальником Фонду держмайна, яке можуть оформити у вівторок.

Нагадаємо, Білоуса звільнили з ДФС разом із заступниками 23 березня 2015 року. Але якщо Володимира Хоменка та Анатолія Макаренка відправили у відставку примусово після антикорупційного службового розслідування, то Білоус пішов добровільно.

Він очолював Державну податкову службу, яку пізніше реформували у ДФС, з березня 2014 року. До того часу жодним чином не був пов'язаний із податковою сферою. У його активі - робота в інвестбанку UBS, де Білоус очолював український бізнес. Також він трудивсяу російської компанії "Ренесанс Капітал", де керував інвестиційно-банківським управлінням в Україні та Центрально-Східній Європі.

Крім того, він консультував олігарха Віталія Гайдука, а останнє місце його роботи перед держслужбою - консультант в інвесткомпанії "Альтіус". Основна сфера професійної діяльності Білоуса - розміщення облігацій, проведення публічних розміщень акцій (IPO) та угод зі злиття і поглинання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram