ГоловнаЕкономікаБізнес

Нардеп Бублик вимагає перевірити причетність Росії до дій ГПУ

"Свободівець" побачив руку Москви у справі проти газової компанії Ахметова

Нардеп Бублик вимагає перевірити причетність Росії до дій ГПУ
Фото: Сергей Нужненко

Народний депутат від ВО "Свобода" Юрій Бублик направив депутатське звернення генеральному прокурору України Віктору Шокіну та голові СБУ Валентину Наливайченку з вимогою провести перевірку можливої причетності представників Російської Федерації до розслідування кримінального провадження, у результаті якого у квітні 2015 року було обмежено діяльність ПрАТ "Нафтогазвидобування" (належить ДТЕК Ріната Ахметова).

Про це йдеться у депутатському зверненні Бублика, пишуть "Українські новини".

"Вважаю за необхідне перевірити законність і обґрунтованість дій посадових осіб, причетних до неможливості роботи ПрАТ "Нафтогазвидобування" у найкоротші терміни і проаналізувати можливість зняття арештів і заборон з метою відновлення стабільної діяльності підприємства", - зазначено у зверненні.

Нардеп стверджує, що у 2015 році ПрАТ "Нафтогазвидобування" планувало здобути 1,3 млрд куб. м газу. Але за клопотаннями Генеральної прокуратури у квітні на рахунки, акції та майно компанії наклали арешти, також їй заборонили продавати газ. Через це, як сказано у зверненні, ПрАТ "Нафтогазвидобування" не зможе виконати свої виробничі плани, а недоотримання власного газу у 2015 році становитиме близько 1 млрд куб. м газу.

"Нехтування слідчого Генеральної прокуратури та інших посадових осіб відомства, причетних до накладення арештів і заборон, ризиками підвищення газової залежності від Росії означає або їхню крайню некомпетентність і службову недбалість, або навмисну зрада інтересів України та відпрацювання російського "замовлення", - заявив депутат.

Бублик також зажадав провести перевірку відповідності дій посадових осіб Генеральної прокуратури під час розслідування кримінального провадження та накладення арештів і заборон нормам українського законодавства.

"Оскільки, на підставі матеріалів кримінального провадження та судового розгляду, ці обмеження не є необхідними для проведення слідства, розглядаю дії причетних до накладення арештів і заборон щодо ПрАТ "Нафтогазвидобування" як умисне створення загрози для енергетичної та економічної безпеки України. Цим вони сприяють досягненню цілі Росії зі введення нашої країни у повну залежність від імпорту газу, утримування її на "газовому гачку", - наголошується у зверненні.

У квітні 2015 року ПрАТ "Нафтогазвидобування" розповсюдило заяву про блокування своєї діяльності з боку Генпрокуратури і можливу зупинку видобутку газу. Як стверджує компанія, арешти і заборони накладено в рамках кримінального провадження, відкритого у 2012 році і не пов'язаного з компанією.

ПрАТ "Нафтогазвидобування" оскаржило арешти і заборони в апеляційному суді, але через кілька годин Генпрокуратура знову домоглася накладення арештів у Печерському райсуді.

Наразі тривають судові розгляди.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram