ГоловнаЕкономікаДержава

Яресько закликала кредиторів України розкрити себе

Київ розглядає всі варіанти дій у разі відсутності прогресу на переговорах

Яресько закликала кредиторів України розкрити себе
Фото: www.dyvys.in

Міністр фінансів Наталія Яресько закликала членів комітету кредиторів України "бути прозорими і розкрити себе".

Про це вона заявила в інтерв'ю Financial Times, повідомляє

"Інтерфакс-Україна".

"Нам відома назва тільки однієї компанії, що входить до комітету. Щоб почати прямі переговори з урядом, їм необхідно бути прозорими і назвати себе", - сказала Яресько.

Міністр фінансів попередила власників українських єврооблігацій, що Київ "розглядає всі варіанти" дій у разі відсутності прогресу на переговорах про реструктуризацію боргів.

За словами експертів, українському уряду необхідно укласти з членами комітету угоду про нерозголошення інформації, в рамках якої влада могла б передати власникам паперів делікатну ринкову інформацію без права її використання для здійснення угод на ринку. Щодо заяви про те, що уряд "розглядає всі варіанти" дій у борговій сфері, то експерти побачили в цьому натяк на готовність Києва оголосити мораторій на обслуговування боргів. Водночас сама Яресько зазначила, що бачить свою мету в тому, щоб "змусити людей говорити одне з одним і сісти за стіл переговорів".

Минулого тижня Міністерство фінансів України та комітет кредиторів обмінялися взаємними звинуваченнями в неготовності до конструктивних переговорів. При цьому Мінфін висловив стурбованість, що комітет не хоче розкрити свій склад, а також не готовий погоджуватися на зниження обсягу боргу України. Комітет приватних кредиторів, який об'єднує п'ятьох найбільших власників її облігацій на суму $10 млрд на чолі з Franklin Templeton, як і раніше, виступає проти списання основної суми боргу. Минулого тижня комітет подав нову пропозицію уряду.

Нагадаємо, Україна повинна здійснити реструктуризацію 29 випусків цінних паперів, зокрема субсуверенних зобов'язань, щоб отримати другий транш міжнародної фінансової допомоги. За рахунок реструктуризації боргів України, згідно з погодженими з МВФ умовами, треба заощадити понад $15 млрд протягом 4 років, зокрема понад $5 млрд - вже цього року (за графіком, 2015 року Києву треба виплатити $7,7 млрд основного боргу і відсотків). Якщо Україні не вдасться досягти угоди, це може поставити під загрозу отримання Києвом у червні другого траншу міжнародної фінансової допомоги.

Раніше прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що країні необхідно реструктуризувати 23 млрд дол. зовнішнього боргу.

За даними Bloomberg, найбільшими утримувачами українських єврооблігацій є Franklin Templeton, BlackRock, Allianz.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram