ГоловнаЕкономікаБізнес

Підприємства бояться повернення до ручного відшкодування ПДВ

Чотири підприємства отримали повідомлення про відключення від автоматичного відшкодування

Підприємства бояться повернення до ручного відшкодування ПДВ
Фото: www.moneyball.info

Підприємства гірничо-металургійного комплексу (ГМК) України стурбовані відключенням від системи автоматичного відшкодування податку на додану вартість (ПДВ) за поставлену на експорт продукцію і можливим поверненням до ручного режиму адміністрування процесу відшкодування, що передбачає додаткові витрати і проблеми в експортерів

Як повідомив голова Федерації металургів України (ФМУ) Сергій Біленький, інформація відключення декотрих підприємств ГМК від системи автоматичного відшкодування ПДВ з'явилася тільки в п'ятницю, і поки що незрозумілі масштаби відключень і причини таких дій Державної фіскальної служби (ДФС) України.

"Наскільки знаю, два маріупольські меткомбінати - ММК ім.Ілліча й "Азовсталь" - отримали відповідні повідомлення. Також відключено Єнакіївський метзавод і Авдіївський коксохімзавод. Може скластися враження, що це тільки по Донбасу, але це не так. Поки що інформація не підтверджена, але, за моїми даними, група "Євраз" і Ferrexpo мають такі самі проблеми", - констатував співрозмовник агентства.

За його словами, система автоматичного відшкодування ПДВ була не ідеальною, але не вимагала особливого втручання. У разі повернення до ручного управління можливі додаткові витрати підприємств на відстоювання своїх позицій і доказів на відшкодування коштів у фіскальних органах. У кожному разі це ускладнить процедуру відшкодування ПДВ, переконаний голова ФМУ.

"На кінець першого кварталу 2015 року борги держави перед металургами становили 5,6 млрд грн. За останній місяць - у квітні, незважаючи на заяви чиновників, ситуація тільки погіршала. При цьому галузь продовжують душити зростанням тарифів, рентними платежами", - зазначив С. Біленький.

При цьому він додав, що в галузі розуміють, що грошей у держбюджеті катастрофічно не вистачає. Але при відшкодуванні ПДВ влада повинна відповідальніше підходити до роботи з великими промисловцями, враховувати їхній вклад в економіку країни, містотворчий статус, чисельність працівників. До того ж через неповернення ПДВ підприємства матимуть проблеми з обіговими коштами, забезпеченням поточної виробничої діяльності, а також будуть затримки в розрахунках з постачальниками, підрядниками, оплатою енергоносіїв.

У разі невирішення ситуації з відшкодуванням ПДВ Федерація металургів України звернеться до президента, прем'єр-міністра, міністра фінансів і міжнародних організацій, наголосив голова організації.

Як повідомляли, раніше С. Біленький закликав державу відшкодовувати метпідприємствам ПДВ, інакше вони можуть значно скоротити виробництво або зупинитися через брак обігових коштів, що різко знизить надходження валюти в країну і спричинить соціальний вибух.

За його словами, неповернення ПДВ негативно позначається на ситуації в галузі. Проблем також додають військові дії на Донбасі, падіння світових цін на продукцію ГМК. При цьому він зазначив, що виплавка сталі в Україні 2014 року скоротилася на 17%, у разі збереження негативних тенденцій у 2015 році вона може впасти ще на 25-30%, аж до "мінус" 40%.

На думку експерта, бізнесу в Україні потрібні зрозумілі, прозорі і стабільні правила роботи, які зараз переглядають по кілька разів на рік. Наприклад, протягом 2014 року двічі підвищували рентні платежі на видобуток залізорудної сировини, також підвищено залізничні вантажні тарифи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram